IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС отлага въвеждането на ключови правила от Базел III с една година

Стандартите за фундаменталния преглед на търговския портфейл ще се задействат от началото на 2026 г., а не от 2025 г.

12:33 | 18.06.24 г.
Еврокомисар Мейрид Макгинес. Снимка: Bloomberg LP
Еврокомисар Мейрид Макгинес. Снимка: Bloomberg LP

Европейският съюз (ЕС) ще отложи въвеждането на ключова част от глобалните банкови капиталови правила с една година, така че кредиторите от блока да не бъдат ощетени заради продължаващите спорове относно стандартите в САЩ.

ЕС ще въведе стандарти, свързани с така наречения фундаментален преглед на търговския портфейл, в началото на 2026 г., а не през 2025 г., коментира Мейрид Макгинес, комисар по финансовите услуги и пазари, в реч във вторник във Франкфурт.

Bloomberg вече съобщи за плана за отлагане на правилата миналата седмица на базата на информация от свои източници.

ЕС е подложен на силен натиск за финализирането на т.нар. Базел III през последните месеци. Лидери, сред които президентът на Франция Еманюел Макрон, твърдят, че Европа ще постави в неблагоприятно положение своите банки, ако действа първа.

Главният изпълнителен директор на Deutsche Bank AG Кристиан Зевинг също призова Комисията да обмисли действията си заради „жестоката“ международна конкуренция, пред която са изправени европейските банки.

„Отлагането с една година гарантира глобални равни условия за онези големи европейски банки, които се конкурират с други глобални играчи“, коментира еврокомисарят Макгинес. Малко вероятно е САЩ да въведат новите Базелски стандарти преди 2026 г., допълва тя.

Въвеждането на правилата вече изостава с минимум две години от първоначалния график заради пандемията и исканията на банките за допълнително време за подготовка. Някои регулатори сега се опасяват, че политическата реакция в САЩ, заедно с промените в европейския дневен ред, който е фокусиран повече върху растежа, може да доведе до по-широко отхвърляне на мерките.

Макгинес посочва, че отлагането не трябва да се счита за оттегляне от споразумението за новите стандарти. ЕС все още планира да приложи „по-голямата част от Базелските стандарти“ до 1 януари, добавя тя.

Прилагането на пълния пакет би увеличило капиталовите изисквания за банките в ЕС с 9,9%. В САЩ увеличението ще е още по-голямо.

Темата се превърна в политическа възпламенителна точка и американските власти спорят каква версия на по-широкия пакет от мерки, известен в тази страна като Базел III Endgame, да се споразумеят. Обединеното кралство определи, че въвежда правилата в средата на 2025 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:33 | 18.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още