IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Азиатско-тихоокеанските пазари се възстановяват след повишенията на Wall Street

Австралийският индекс S&P/ASX 200 нарасна с 1,01% след заседанието на централната банка

11:50 | 18.06.24 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Азиатско-тихоокеанските пазари се възстановиха във вторник, след като в първия ден от седмицата борсовата сесия на Wall Street приключи предимно с повишения, а трейдърите оценяваха решението на Австралийската централна банка да запази лихвените проценти без промяна, предаде CNBC.

Финансовата институция запази паричния си лихвен процент на ниво от 4,35% за пето поредно заседание във вторник и отново заяви, че "не изключва нищо", което е сигнал, че не е невъзможно да се стигне и до повишение на разходите по заемите.

Целта на банката сега е да забави темпа на растеж на потребителските цени, като същевременно задържи значителния ръст на работните места след пандемията от Covid-19.

Австралийският индекс S&P/ASX 200 нарасна с 1,01% след решението, завършвайки на ниво от 7778,1 пункта.

Японският показател Nikkei 225 се повиши с 1% и затвори на ниво от 38 482,11 пункта, след като в понеделник спадна с почти 2%, а широкият Topix завърши с 0,58% по-високо на 2715,76 пункта.

По-рано гуверньорът на Японската централна банка Казуо Уеда заяви пред парламента на страната, че финансовата институция може да повиши лихвените проценти през юли в зависимост от наличните към момента икономически данни.

Японският автомобилен производител Toyota преизбра Акио Тойода за председател на Управителния съвет, пренебрегвайки препоръката на двама пълномощни консултанти да гласуват срещу него.

Южнокорейският показател Kospi напредна с 0,72% до 2763,92 пункта, воден от ръста на производителите на чипове Samsung Electronics и SK Hynix, чиито акции поскъпнаха съответно с около 2,18% и 5,16%. Измерителят на компании с малка пазарна капитализация Kosdaq завърши деня без промяна.

Производителят на автомобили Hyundai също достигна нов рекорд, като акциите му поскъпнаха с около 1,62% благодарение на новината, че планира да листне индийското си подразделение в Мумбай.

Хонконгският индекс Hang Seng се понижи с 0,26%, докато измерителят CSI 300 в континентален Китай се повиши незначително.

През нощта в САЩ широкият пазарен индекс S&P 500 се повиши и затвори на нова рекордна стойност, докато Wall Street се опитваше да надгради печалбите от миналата седмица.

Показателят добави 0,77% и завърши на ниво от 5473,23 пункта, докато технологичният измерител Nasdaq Composite се повиши с 0,95%. Индексът на сините чипове Dow Jones добави 0,49 на сто и прекъсна четиридневната си серия от загуби.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:50 | 18.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още