IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ESG фондовете – предизвикателства и възможности

Изборът да се инвестира устойчиво е само една стъпка в конструирането на портфейла

18:03 | 30.06.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

ESG фондовете (вземащи под внимание екологичните, социалните и управленските фактори – бел. прев.), политизирани и използвани като оръжие, „кървят“. Нетно 40 милиарда долара са изтеглени от тях досега тази година, според проучване на Barclays. Време ли е инвеститорите да преосмислят своите вложения, се пита Financial Times в редакционен коментар.

Не толкова бързо. Сумите са сравнително малки – в световен мащаб отворените ESG фондове за акции и борсово търгуваните (ETF) ESG фондове възлизат на 1,9 трилиона долара, според Morningstar Direct, все още по-малко от 7% от общите фондове за акции.

Имало е спънки преди и ще има още. Това е неизбежно в сектор, който съществува от 2004 г., когато климатичната активистка Грета Тунберг е била бебе.

Освен това тегленията са по-малко свързани с ограниченото въздействие върху целите в реалния свят - страни, които изоставят зелените обещания, да речем, или нови дупки в корпоративното управление - отколкото с финансовите резултати. Технологично-ориентираният американски борсов индекс Nasdaq е генерирал с около 50 процентни пункта по-голяма възвръщаемост от индекса MSCI ESG Leaders през последните две години.

Не е изненадващо. Акциите на технологичните компании доминираха в неотдавнашното рали, движено от изкуствения интелект (AI). Възобновяемата енергия избледня в сравнение със сектора на изкопаемите горива, когато Русия нахлу в Украйна, което наду цените на петрола, а оттам и традиционните петролни и газови оператори като BP и Shell.

„Многобройни изследвания показват, че предложенията, свързани с ESG, като цяло вредят на финансовата възвръщаемост“, констатира ESG работна група към Комисията за финансови услуги в Камарата на представителите на Конгреса на САЩ. Но орган, натоварен да защитава „финансовия интерес на обикновените инвеститори от прогресивните активисти“, е естествено да бъде остър.

Като оставим настрана републиканския песимизъм, със сигурност има грешки в ESG. Целите могат да бъдат противоречиви. Вземете електромобилите, които покриват екологичния критерий. Но добивът на кобалт за батериите, предимно в Демократична република Конго, си има социална цена по отношение на труда и преместването на домовете.

Има много спорове относно това какво представлява етично „добра“ инвестиция. Някои избягват оръжейния комплекс; други виждат отбраната като полезна.

Политизирането обяснява някои от по-големите тегления от ESG фондовете. Училищен фонд в Тексас, щат който е лидер в САЩ в производството на вятърна енергия и е изпреварван само от Калифорния при соларната, през март отмени договорите си с гиганта в управлението на активи BlackRock, обвинявайки го в бойкот на изкопаемите горива, което компанията отрича.

BlackRock управлява над 800 милиарда долара активи в своята платформа за устойчиво инвестиране - председателят Лари Финк изостави термина ESG, заявявайки, че с него се спекулира - която предлага повече от 450 продукта.

Както подсказва тази широка гама, приемането на недостатъците на етикета ESG не означава избягване на сектора. И наистина мнозина не го правят. Средствата продължават да се текат към облигации; нетните входящи потоци са се увеличили с 28 процента от  началото на годината, според Morningstar Direct, след като се повишиха с една трета миналата година.

Инвеститорите също така могат да практикуват фина настройка. Тематичните фондове никнат като гъби; има повече от 50 000 индекса само в рамките на ESG, според последното изчисление на Index Industry Association, с над 50% повече от предходната година. Операторът на индекси MSCI предлага близо 4000 ESG индекса за акции и облигации.

Избирането на конкретна тема - чиста енергия, може би, или здравни технологии - избягва аномалиите. То също така позволява на инвеститорите да избистрят своите залози, или върху енергийния преход, или въргу множество други цели. Критериите на Eurozone Social Select 30 Index на MSCI включват дела на жените в бордовете на компаниите. В крайна сметка изборът да се инвестира устойчиво е само една стъпка в конструирането на портфейла, завършва британското издание.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:03 | 30.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още