IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът поевтинява на фона на предпазливите прогнози за търсенето*

Ръстът на търсенето на „черно злато“ в световен мащаб се забави до 890 хил. барела на ден

09:09 | 18.06.24 г. 3
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Цената на петрола се понижава във вторник, след като отбеляза ръст през предходната сесия, тъй като пазарите останаха предпазливи по отношение на перспективите за ръст на световното търсене на фона на очакванията за по-големи доставки, предава CNBC.

Фючърсите върху суровия петрол сорт Брент поевтиняха с 9 цента, или 0,12%, до 84,15 долара за барел. Цената на фючърсите върху американския суров петрол West Texas Intermediate (WTI) се понижи с 11 цента, или 0,14%, до 79,61 долара за барел.

И двата бенчмарка поскъпнаха с около 2% в понеделник, като затвориха на най-високите си нива от април насам.

"Петролният пазар измести фокуса си обратно към фундаменталните фактори", заяви Франсиско Бланш, стратег по суровини и деривати в BoFA, като добави, че световните запаси от суров петрол и резервите от рафинирани продукти в САЩ, Сингапур и на други места са по-високи.

Същевременно ръстът на търсенето на „черно злато“ в световен мащаб се забави до 890 хил. барела на ден на годишна база през първото тримесечие, а данните сочат, че ръстът на потреблението вероятно се е забавил допълнително през второто тримесечие.

Производството от страна на петролните рафинерии в Китай се е понижило с 1,8% на годишна база, сочат данни на статистическото бюро от понеделник, тъй като рафинериите са предприели планирани ремонтни дейности, а маржовете за преработка са били притиснати от нарастващите разходи за суров петрол.

Пазарите очакват и допълнителни насоки за посоката на лихвените проценти и за това как ще се развие ситуацията с търсенето в САЩ, тъй като във вторник се очаква да говорят няколко представители на Федералния резерв.

Някои анализатори останаха оптимистично настроени относно въздействието върху цените на удължаването на срока на съкращаване на доставките от страна на групата ОПЕК+.

"Последните насоки, предоставени от ОПЕК+, както и непроменената им прогноза за ръст на търсенето с 2,25 млн. барела на ден, сигнализират за застой в ръста на предлагането на петрол за 2024 г. и очевиден риск от спад на производството през 2025 г.", заяви Патрисио Валдивиесо, вицепрезидент на Rystad Energy.

"При тези условия - и при разминаването между прогнозата на ОПЕК+ за търсенето и всички останали агенции - е трудно да останем напълно мечи настроени, когато глобалният ръст на предлагането на петрол изглежда унищожен", добави той.

Нагласите на инвеститорите се възстановяват, след като ОПЕК+ изненада пазарите, обявявайки плановете си да започне да увеличава производството от началото на октомври.

Досега маржовете за преработка в типична комплексна рафинерия в Сингапур бяха средно 3,60 долара за барел през юни в сравнение с 2,66 долара за барел през май.

*Данните са актуални към 9:05 ч. българско време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:10 | 18.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
975innovative
преди 1 седмица
Съпрyгът ми и аз свaлиxме излишнитe килoгpами бeз диeтa и cпopт и самo за две сeдмици. Най-ефeктивното лeкаpcтвo, което помогна на милиoни и ще ви пoмогнe:---- https://shorter.me/keto
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 15
zelka007
преди 1 седмица
само да добавя за феновете на петрола , следите ли продажбите на индустриални дизелови генератори в световен мащаб ?! не ?! а трябва ... а продажбите на камиони и търговски ванове ?! не ?! а трябва ... а продажбата на електрически яхти и фериботи ?! не ?! а трябва ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 16
zelka007
преди 1 седмица
от около 90млн леки коли , които се произвеждат и продават годишно , 17млн ще са електрически тази година , и ще се увеличи догодина още ... а пускането масово на електрички около 25-30хил евра коренно ще промени още ситуацията ... в Норвегия практически вече не се продават автомобили с ДВГ - 2% от пазарът са ... :))) ... светло бъдеще очаква помпещите петрол ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още