IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Филип Лейн: Това не е светът на безпорядъчната пазарна динамика

Пазарните колебания взеха своя връх, след като френският президент разпусна правителството

13:26 | 17.06.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Европейската централна банка не вижда причина за прекомерна загриженост във връзка с неотдавнашните финансови сътресения във Франция. Това смята главния икономист на ЕЦБ Филип Лейн, цитиран от Bloomberg.

"Това, което виждаме на пазарите, според мен, е преоценка", заяви той в понеделник по време на събитие, организирано от Ройтерс в Лондон. "Това не е, както знаете, светът на безпорядъчната пазарна динамика", допълни той.

Пазарните колебания взеха своя връх, след като президентът на страната Еманюел Макрон разпусна правителството и свика предсрочен парламентарен вот след поражението на неговата партия от „Национален сбор" на Марин льо Пен на изборите за Европейски парламент.

В понеделник френският пазар на държавни облигации се успокои след уверенията на Льо Пен, че ще сътрудничи на държавния глава, ако спечели предстоящия вот.

Коментарът на Лейн последва доклада на Bloomberg от миналата седмица, според който представителите на ЕЦБ не виждат причина за тревога в последните пазарни сътресения.

"Много е важно ЕЦБ да даде ясно да се разбере, че няма да толерираме необоснована и хаотична пазарна динамика, която би създала редица капани за трансмисията на паричната политика", каза Филип Лейн. "Не можем да имаме случай, при който по същество пазарната паника на пазара и неликвидните настроения нарушават нашата парична политика", добави главният икономист на ЕЦБ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:27 | 17.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още