IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Японският индекс Nikkei се срина с почти 2% в първата сесия за седмицата

Хонконгските акции обърнаха загубите си и приключиха с ръст след ключови данни от Китай

11:39 | 17.06.24 г.
Снимка: Dhiraj Singh/Bloomberg
Снимка: Dhiraj Singh/Bloomberg

Азиатско-тихоокеанските пазари отбелязаха предимно спадове в понеделник, като инвеститорите в региона оцениха нови ключови икономически данни от Китай, предаде CNBC.

Властите на втората по големина икономика в света публикуваха доклади за продажбите на дребно, промишленото производство и нивото на безработица в градовете през май.

Продажбите на дребно в Китай надхвърлиха очакванията на анализаторите, като през май са се повишили с 3,7% в сравнение с предходната година. В анкета на Ройтерс сред икономисти прогнозите бяха за ръст от 3%.

Други икономически показатели обаче, като промишленото производство и инвестициите в дълготрайни активи, не отговориха на очакванията. Индустриалното производство е нараснало с 5,6% на годишна база при очаквано увеличение от 6%, а инвестициите в дълготрайни активи са се повишили с 4% спрямо май миналата година, което е малко под прогнозата на анкетираните от Ройтерс икономисти за 4,2 на сто.

Равнището на безработица в градовете се е задържало на 5% през май, без промяна спрямо април и с 0,2 процентни пункта по-ниско от това през същия месец на миналата година.

Отделно от това Китайската народна банка запази едногодишния си лихвен процент по средносрочното кредитно улеснение на 2,5% за заеми на стойност 182 млрд. юана (25,09 млрд. долара), както се очакваше. Централната банка също така инжектира 4 млрд. юана чрез седемдневни обратни репо-операции и запази седемдневния лихвен процент на ниво от 1,8%.

Хонконгски индекс Hang Seng обърна загубите си и се повиши незначително след обявяването на данните, докато показателят CSI 300 в континентален Китай затвори с 0,15% по-ниско на ниво от 3536,2 пункта.

Японският измерител Nikkei 225 се понижи с 1,83%, повлечен от акциите в секторите на енергетиката и недвижимите имоти. Индексът затвори на ниво от 38 102,44 пункта, което е най-ниското му ниво за юни, а по-широкият показател Topix също отбеляза подобна загуба от 1,7% и приключи на ниво от 2700,01 пункта.

Южнокорейският индекс Kospi спадна с 0,52% до 2744,1 пункта, а индексът на компаниите с малка капитализация Kosdaq се понижи с 0,37%, като обърна по-ранния си ръст и приключи на ниво от 858,96 пункта.

Австралийският индекс S&P/ASX 200 изостана с 0,31% и затвори на ниво от 7700,3 пункта преди решението на Австралийската централна банка за лихвените проценти, което ще бъде оповестено във вторник.

В петък в САЩ технологичният измерител Nasdaq Composite отбеляза пета поредна печеливша сесия, добавяйки 0,12% към стойността си, докато широкият показател S&P 500 се понижи с 0,04%, прекъсвайки четиридневната си печеливша серия.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average се понижи с 0,15 на сто и отбеляза четири поредни дни на загуба.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:39 | 17.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още