IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БФБ и Централният депозитар въвеждат платформа за заемане на финансови инструменти

Платформата ще използва инфраструктурата на търговската система Т7, с която борсата работи, и е още една стъпка в посока въвеждане на къси продажби

09:59 | 17.06.24 г.
Снимка: БГНЕС/Ралица Белчева
Снимка: БГНЕС/Ралица Белчева

Българската фондова борса (БФБ), съвместно с Централния депозитар, въвежда платформа за заемане на финансови инструменти, която стартира от днес, 17 юни, съобщават от борсата.

Платформата ще използва инфраструктурата на търговската система Т7, с която борсата работи.

Платформата за заемане на ценни книжа предоставя ново поколение интегрирана услуга на БФБ и Централен депозитар, която позволява на всички инвеститори да отдават или заемат за определен период от време финансови инструменти, включени в основните индекси на БФБ, поясняват от оператора.

Договорите за заемане са стандартизирани, като страни по тях са настоящите борсови членове, допълва се в съобщението на БФБ.

Обезпеченията за заеманите инструменти ще са само под формата на парични средства. Управлението им ще се осъществява от Централния депозитар.

Основните заематели на ценни книжа на пазарите са институционалните инвеститори. Заемането на ценни книжа е и още една стъпка в посока развитието на деривати и осъществяване на къси продажби на българската борса.

Заемането на ценни книжа е ключово за функционирането на пазарите, защото за някои операции, особено при дейността на маркетмейкърите, е по-евтино и по-малко рисково ценни книжа да бъдат взети в заем, отколкото да бъдат закупени.

Голям брой стратегии, използвани на финансовите пазари, разчитат на временното заемане на ценни книжа, вкл. и хеджирането на различни операции, така че да се минимизират определени рискове.

При късите продажби взети в заем ценни книжа се търгуват на пазара с цел да бъдат купени по-евтино, от което да се реализира печалба, и да върне книжата на първоначалния им притежател. Тази стратегия може да се използва и за спекулативна търговия, и за хеджиране на други операции и минимизиране на рисковете от спад на пазара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:59 | 17.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още