IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът поевтинява заради по-слабото потребителско търсене в САЩ*

Производството в Китай през май е нараснало с 0,6% на годишна база

09:44 | 17.06.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Цената на петрола се понижава в понеделник, след като проучване от петък показа по-слабо потребителско търсене в САЩ и след като производството на суров петрол в Китай е нараснало през май, предаде CNBC.

Фючърсите върху суровия петрол сорт Брент с доставка през август поевтиняват с 29 цента, или 0,4%, до 82,33 долара за барел. Фючърсите върху американския суров петрол West Texas Intermediate с доставка през юли също понижават цената си с 29 цента до 78,16 долара за барел. Договорът за доставка през август на WTI поевтинява с 0,4% до 77,76 долара за барел.

Публикувани в края на миналата седмица данни показаха, че потребителските нагласи в САЩ са спаднали до седеммесечно дъно през юни, като домакинствата са притеснени за личните си финанси и инфлацията.

Въпреки това и двата бенчмаркови договора все пак поскъпнаха с близо 4% през миналата седмица, което е най-високото седмично повишение в процентно изражение от април насам.

"Силното рали от миналата седмица беше подхранвано от прогнозите за силно търсене през 2024 г. на ОПЕК+ и МАЕ. Въпреки това, като се има предвид личният интерес на ОПЕК към суровия петрол, има известен скептицизъм около прогнозите на организацията", смята Тони Сикамор, пазарен анализатор в IG в Сингапур.

"Неблагоприятните данни за потребителското доверие в САЩ от петък показват, че устойчивостта на американския потребител и на американската икономика ще бъдат подложени на изпитание, тъй като домакинствата намаляват спестяванията си, за да се преборят с по-високите лихвени проценти и натиска върху разходите за живот", добави той.

Междувременно, по данни на Националното статистическо бюро, публикувани в понеделник, производството на суров петрол в Китай през май е нараснало с 0,6% на годишна база до 18,15 млн. тона.

От началото на годината досега производството е 89,1 млн. тона, което е с 1,8% повече спрямо предходната година. През май добивът на суров петрол се е понижил с 1,8% спрямо същия период на предходната година до 60,52 млн. тона, като от началото на годината досега той възлиза на 301,77 млн. тона. Това е с 0,3% повече спрямо предходната година.

Индустриалното производство в Поднебесната империя през май изостава от очакванията, а забавянето в сектора на недвижимите имоти не показва признаци на отслабване, което увеличава натиска върху Пекин да подкрепи растежа.

Поредицата от данни в понеделник са в голяма степен неблагоприятни, подчертавайки неравното възстановяване на втората по големина икономика в света.

На геополитическия фронт опасенията за по-широк конфликт в Близкия изток се запазиха, след като в неделя израелските военни заявиха, че засиленият трансграничен обстрел от ливанското движение "Хизбула" към Израел може да предизвика сериозна ескалация.

След сравнително интензивния обмен през изминалата седмица, в неделя се наблюдаваше значително намаляване на огъня на "Хизбула", а израелските военни заявиха, че са извършили няколко въздушни удара срещу групировката в Южен Ливан.

Пазарите в ключовия център за търговия с „черно злато“ в Сингапур и други страни от региона са затворени заради официален празник в понеделник.

*Данните са актуални към 9.00 ч. българско време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:44 | 17.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още