IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Акция на седмицата: „Софарма“ АД

Акциите на фармацевтичната компания са най-търгувани на БФБ тази седмица и с най-голям оборот

09:22 | 16.06.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: БГНЕС/Ралица Белчева
Снимка: БГНЕС/Ралица Белчева

„Софарма“ АД е акция на седмицата на Investor.bg.

Акциите на фармацевтичната компания са най-търгувани на Българската фондова борса (БФБ) тази седмица, с над 250 сделки и с най-голям оборот - в размер на 2,2 млн. лева.

Акцията обаче е най-губещата от включените в основния индекс на БФБ-София SOFIX със спад от над 3%.

Тази седмица от компанията обявиха, че са продали малко над 4 хил. обратно изкупени собствени акции за почти 24,3 хил. лева при средна цена от 6,05 лева за брой.

Отделно продължава и преструктурирането на групата. Комисията за финансов надзор (КФН) одобри вливането на „Вета Фарма“ АД в „Софарама“, което беше гласувано от съвета на директорите на „Софарма“ в началото на годината.

През последните години „Софарма“ осъществи вливане на „Биофарм Инженеринг“, „Медика“, „Унифарм“. На мястото на базата на „Унифарм“ в „Дървеница“ (София) в момента „Софарма билдингс“ строи жилищен комплекс.

В последната година акциите на „Софарма“ поскъпват с почти 23%, а пазарната капитализация е малко под 1,1 млрд. лева.

Акционерите на дружеството ще гласуват на насроченото за 28 юни общо събрание по още 0,09 лева на акция брутен дивидент на акционерите за 2023 г. Общата сума възлиза на малко над 16,1 млн. лева и се формира от 11 млн. лева от печалбата за 2023 г. и почти 5,2 млн. лева от неразпределената печалба и допълнителните резерви.

Свързани компании:

Софарма АД(SFA)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:22 | 16.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още