IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цената на петрола завършва най-добрата си седмица от над 2 месеца насам*

Брентът и американският бенчмарк WTI поскъпнаха с над 3% за седмицата

09:29 | 14.06.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: James MacDonald/Bloomberg
Снимка: James MacDonald/Bloomberg

Цената на петрола се понижава в петък, докато трейдърите продължиха да оценяват въздействието на решението на Федералния резерв да запази лихвените проценти в САЩ по-високи за по-дълго време от очакваното. Въпреки това двата основни бенчмарка на суровия петрол са напът да отбележат най-добрата си седмица от повече от два месеца насам след солидни прогнози за търсенето на суров петрол и горива, предава Ройтерс.

Фючърсите върху суровия петрол сорт Брент поевтиняват с 34 цента, или 0,4%, до 82,41 долара за барел. Фючърсите върху американския суров петрол West Texas Intermediate (WTI) губят от цената си 41 цента, или 0,5 %, и се търгуват за 78,21 долара за барел.

Все пак Брентът и американският бенчмарк поскъпнаха с над 3% за седмицата. Това е най-големият им напредък от 5 април насам.

Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) се придържа към прогнозата за сравнително силен ръст на световното търсене за 2024 г., а Goldman Sachs прогнозира стабилно търсене на горива в САЩ през това лято.

Това помогна да се обърнат загубите от предходната седмица, които бяха предизвикани от споразумението на ОПЕК и нейните съюзници, наричани заедно ОПЕК+, да започнат да прекратяват съкращенията на добива след септември.

„Като цяло тази седмица може да се характеризира като опит за възстановяване на петрола", заяви Тим Уотърър, главен пазарен анализатор в KCM Trade в Австралия.

„Не бих се изненадал да видя, че цените на „черното злато“ ще се повишат оттук нататък, докато перспективите пред търсенето продължават да изглеждат по-розови. Много може да зависи от това как ще се развие картината на търсенето през лятото в северното полукълбо", допълни той.

Като допълнителна подкрепа за пазара Русия обеща да изпълни задълженията си за добив по сделката с ОПЕК+, след като съобщи, че е надвишила квотата си през май.

Ралито на цените през тази седмица обаче се охлади, след като Федералният резерв на САЩ запази лихвените проценти непроменени и отложи началото на намаляването им вероятно чак за декември.

Междувременно в доклад от сряда Международната агенция по енергетика посочи, че търсенето на „черно злато“ ще достигне своя връх до 2029 г., а в края на десетилетието ще се стабилизира на ниво от около 106 млн. барела дневно.

От друга страна, опасенията за икономическите перспективи нараснаха след позицията на Фед за намаляване на лихвените проценти, но доколкото това поддържа щатския долар, може да окаже известна подкрепа на сорта Брент, пишат в бележка анализаторите на BMI.

Пазарното внимание е насочено и към продължаващите преговори за прекратяване на огъня в Ивицата Газа, които, ако бъдат успешни, ще облекчат опасенията за потенциални смущения в доставките на петрол от региона.

САЩ са силно обезпокоени, че военните действия на границата между Израел и Ливан могат да прераснат в пълномащабна война, заяви високопоставен американски служител, като добави, че са необходими конкретни мерки за сигурност в района и че прекратяването на огъня в Газа не е достатъчно.

*Данните са актуални към 9.00 ч. българско време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:29 | 14.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още