IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Автомобилният сектор повлече надолу европейските борси

Италианската фондова борса се представи най-слабо на Стария континент в четвъртък

20:31 | 13.06.24 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Европейските борси отбелязаха спад в четвъртък, като акциите на автомобилните компании поевтиняха на фона на трайните сътресения около новите мита на ЕС върху вносните китайски електромобили, а италианската фондова борса се представи по-слабо от останалите в региона, предават Ройтерс и CNBC.

Паневропейският индекс Stoxx 600 се понижи с 1,3%, а автомобилният сектор отбеляза спад от 2,4%, тъй като инвеститорите са притеснени от начина, по който може да реагира Китай на новите мита на ЕС върху вносните китайски електромобили. Те целят да се преборят с прекомерните според Брюксел субсидии от Пекин.

Лондонският бенчмарк FTSE 100 е надолу с 0,63% до ниво от 8163,67 пункта. Германският DAX отбеляза спад от 1,96% и завърши деня на равнище от 18 265,68 пункта. Френският CAC 40 отписа 1,99% до 7708,02 пункта.

Пекин критикува митата като протекционистично поведение и изрази надежда, че ЕС ще поправи „погрешните си практики“ и ще разреши търканията в областта на търговията чрез диалог.

Основният италиански борсов индекс FTMIB се представи по-слабо от останалите на Стария континент със спад от 2,2%, след като разходите по заемите на Италия достигнаха най-високото си ниво от ноември на аукцион.

Европейските борси отстъпиха от рекордните си върхове миналата седмица след решението на Европейската централна банка да понижи лихвите, тъй като инвеститорите бяха под влиянието на политическата несигурност във Франция след обявяването на предсрочни избори.

Световните пазари са предпазливи и след като в сряда Федералният резерв остави непроменени лихвените проценти и отложи началото на понижаването на лихвите чак за декември.

Най-новите прогнози показват, че ръководителите на Фед очакват само едно понижаване на лихвите с четвърт пункт тази година спрямо прогнозите за три през март.

Обратно в Европа публикувани данни показаха, че индустриалното производство в еврозоната е намаляло с 0,1% през април спрямо очакванията на анализаторите за ръст с 0,2%.

Хармонизираната с ЕС 12-месечна инфлация в Испания се е ускорила с 3,8% през май спрямо 3,4% в периода до април.

На корпоративния фронт книжата на британската компания за парични преводи Wise поевтиняха с 11,5% и тя се озова на дъното на Stoxx 600, след като обяви по-слаби от очакванията прогнози за печалбите.

Цената на акциите на Lufthansa се понижи с 5,5%, след като J.P.Morgan постави водещата германска авиокомпания под наблюдение с негативна перспектива.

От положителната страна книжата на британския производител на устройства в областта на здравеопазването и сигурността Halma поскъпнаха с 13,4%, след като компанията повиши дивидента си за 45-а поредна година и обяви ръст на годишната печалба с 10%.

Цената на акциите на финландската инженерна компания Valmet се повиши с 12,8%, след като тя подобри очакванията си за основната си печалба (EBITA) за 2024 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:49 | 13.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още