IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Приходите на компаниите от портфолиото на "Уебит ИН" растат над два пъти през 2023 г.

Едно от дружествата ще излезе на положителна EBITDA до края на третото тримесечие, в подходящ момент ще се пристъпи към увеличение на капитала

17:09 | 13.06.24 г.
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Над два пъти се увеличават общите приходи на компаниите, в които инвестира публичното дружество „Уебит Инвестмънт Нетуърк“ АД, през 2023 г. Това съобщи основателят на компанията Пламен Русев на уебинар за инвеститори, който се проведе на 13 юни 2024 г.

Дружеството инвестира над 4,2 млн. лева в шест компании – VUZ, Elephant in a Box, CH4 Global, iSchool, inHeart и BeeHero, и вече привършва набрания от първичното публично предлагане ресурс, което означава, че се планира увеличение на капитала.

Той подчерта, че при тази цена на акциите обаче към увеличение на капитала не може да се пристъпи незабавно. Предстоят срещи с потенциални инвеститори в дружеството, които евентуално да бъдат убедени да купят акции заради потенциала на компаниите от портфолиото, обясни той.

В момента цената на акциите на „Уебит ИН“ е малко под цената на IPO-то – 0,94 лева е цената, на която е сключена последната сделка от четвъртък, а предлагането беше при цена от 1,05 лева.

Резултати на компаниите от портфолиото и очаквана възвръщаемост

Общите приходи на шестте компании през 2023 г. достигат 103,5 млн. лева, което е със 104,3% повече в сравнение с приходите им през 2022 г., отчитат от „Уебит Инвестмънт Нетуърк“.

От компаниите VUZ е напът да постигне положителна EBITDA до края на третото тримесечие на 2024 г. Според прогнозата на „Уебит ИН“ през 2026 г. и останалите компании ще отчетат печалба.

Публичното дружество очаква през следващите 4-7 години приходите и печалбите на компаниите от портфейла му да продължат да растат и да донесат възвращаемост на инвестицията в размер между 2 пъти и над 10 пъти.

Според Пламен Русев пазарът на рисков капитал е близо до дъното си, след което оценките на стартъпите ще тръгнат отново нагоре.

Русев представи данни на KPMG, според които инвестициите в рисков капитал през първото тримесечие на годината са 38,2 млрд. долара в Америка, 18,9 млрд. долара в Азия и 17,9 млрд. долара в Европа.

Инвестициите са насочени най-вече към технологичния сектор и генеративния изкуствен интелект, роботиката, биотехнологиите.

Свързани компании:

Уебит Инвестмънт Нетуърк АД(WIN)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:04 | 13.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още