IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Руски брокери започнаха да ограничават трансакциите с долари и евро

Действията са в отговор на спряната търговия с валутите на Московската фондова борса

16:26 | 13.06.24 г. 2
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Руски финансови институции започнаха да ограничават трансакции с долари и евро за своите клиенти в резултат на спряната търговия с тези валути на Московската фондова борса. На 12 юни САЩ въведоха санкции срещу оператора на борсата, клиринговата къща и централния депозитар като част от мерките за ограничаване на възможността Москва да води войната си в Украйна.

Малко по-късно към санкциите на Вашингтон се присъедини и Великобритания.

Руски медии отбелязват на базата на съобщения на финансови институции до своите клиенти, че банки, сред които Т-Банк, "Газпромбанк Инвестиции"  и "Райффайзен Банк" са спрели сделките с долари и евро, същото предприемат и брокерските къщи "Финам" и БКС. Институциите спират тегленията на клиентите от брокерските сметки в долари и евро, докато бъде изяснена ситуацията с московската борса, пише ТАСС и допълва, че в своите съобщения от БКС систематично са информирали клиентите си за рисковете от съхраняването на "враждебни валути". Според инвеститорите техните клиенти активно са прехвърлили тези средства в други активи.

От "Финам" съобщават в своите комюникета, че сделките са спрени "в интерес на клиентите", както и че ограниченията могат да бъдат премахнати "още утре".

Брокерите не ограничават операциите с рубли за своите клиенти, допълва още РБК.

Брокерът "Т-инвестиции" (преди "Тинькофф") също потвърждава пред "Ведомости", че е спрял търговията с долари. Ограничения въвежда и инвестиционното звено на Сбербанк - "Сберинвестиции".

Още снощи стойността на долара започна да се повишава и руското финансово издание РБК съобщи за обявени котировки от над 110-120 рубли за долар в онлайн търговията при 89 рубли за долар, постигнати в сесията на Московската фондова борса по-рано на 12 юни. Централната банка определи централния курс на долара на 11 юни за 12-13 юни на 89,02 рубли за долар.

Най-фрапиращото предложение е на Норвик Банк, която обяви курс продава от 200 рубли за наличните количества долари вечерта на 12 юни. В сутрешните часове в социалните мрежи започнаха да се появяват видеа със заформили се опашки пред банки и чейнджбюра в Москва и Санкт Петербург. Според официалните медии ситуацията засега е спокойна. Към 15:30 часа (московско време) търговията в обменните бюра в столицата се стабилизира при курс продава от около 100 рубли за долар и курс купува мужду 80 и 90 рубли за долар.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков съобщи пред журналисти, че сега се обмисля и отговорът на санкцията на САЩ и Великобритания.

От Централната банка на Русия съобщиха, че спряната търговия на фондовата борса ще ги принуди да променят методиката при определяне на фиксинга и ще взимат предвид данните на кредитните институции въз основа на сключени междубанкови конверсионни сделки на извънборсовия валутен пазар към 15:30 ч. московско време на текущия работен ден.

Тази формула е одобрена още в края на 2022 година, а институцията е наблюдавала търговията на извънборсовия пазар и оценката е, че отклоненията с търговията на борсата са минимални, което означава, че данните могат да бъдат успешно използвани при определянето на централния курс на банката.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:27 | 13.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

2
rate up comment 24 rate down comment 31
zelka007
преди 2 седмици
опашки за яйца ... опашки за дизел ... опашки за долари ... всичко върви по планЪт !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 27 rate down comment 18
RoyBatty
преди 2 седмици
Като стана дума за валутни воини, ще се радвам Investor да направи статия за "Петро-Долара" и какви са последствията от решението на Саудитска Арабия да прекрати съществуването му.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още