IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Южна Корея удължава забраната за къси продажби на акции до 30 март 2025 г.

Сеул предлага по-строги наказания за осъществяването на незаконни сделки

12:09 | 13.06.24 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Южна Корея удължава забраната за къси продажби на акции до 30 март 2025 г. и планира по-строги наказания за осъществяването на незаконни сделки.

„Ако късите продажби се възобновят без въведена система за мониторинг, съществува риск масовите незаконни дейности да се повторят“, коментира Ким Союн, заместник-председател на Комисията за финансови услуги на страната, цитиран от Bloomberg.

„Ще бъде разрешено от 31 март, след като платформата е готова“, допълва той, като подчертава, че е трудно да се каже дали промяната на правилата ще се приложи към всички акции.

Правителството забрани късите продажби през ноември. Ограниченията трябваше да изтекат в края на този месец, но властите наскоро сигнализираха, че крайният срок ще бъде удължен, докато бъде готова специалната система за откриване на проблемни сделки.

В по-ранно изявление от четвъртък правителството каза, че ще увеличи финансовите санкции, като се предвижда и затвор за незаконни дейности.

За инвеститорите на дребно и институционалните инвеститори ще се прилагат същите условия за изплащане и изисквания за маржин, за да се създадат равни условия, допълват още от южнокорейското правителство.

Въпреки че инвеститорите на дребно приветстваха забраната за къси продажби, мярката е противоречива за финансовата общност, тъй като стратегията се използва широко от мениджърите на активи. MSCI Inc. заяви в годишния си преглед на пазарната достъпност, че достъпността на късите продажби в страната се „влошава“.

„Оптимист съм, че възобновяването на късите продажби ще увеличи ликвидността в Южна Корея и ще намали волатилността“, казва Юн Ин Юн, главен изпълнителен директор на Fibonacci Asset Management Global Ptd.

Юн подчертава обаче, че регулаторите в Южна Корея, подобно на Китай, могат да правят промени за една нощ и така опетняват имиджа на страната.

Южнокорейският индекс Kospi затвори с ръст от 1% в четвъртък, като изтри част от повишението от по-ранната търговия, в която добави 1,8%.

Властите планират санкции до шест пъти повече от печалбата от незаконни къси продажби спрямо пет пъти в момента. При печалба от минимум 5 млрд. вона (3,6 млн. долара), осъществена от незаконни къси продажби, се предвижда доживотен затвор. В момента наказанието е 30 години.

Тези, които се занимават с незаконни къси продажби, ще бъдат ограничени да служат като ръководители в публични компании и финансови фирми в Корея. Ще се прилагат и по-строги правила при разкриването на къси позиции.

Промените трябва да бъдат одобрени от парламента.

Малко след въвеждането на забраната Южна Корея започна разследване срещу глобални банки, за да провери техни предходни сделки. Разследващите досега са открили незаконни къси продажби на стойност 156 млн. долара от девет глобални инвестиционни банки. Повечето от нарушенията са на процедурните правила за трансакциите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:09 | 13.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още