IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Азиатските пазари отбелязаха значителен ръст, след като Фед запази лихвите

Акциите на производители на електромобили поскъпват въпреки тарифите на ЕС

11:36 | 13.06.24 г.
Снимка: Dhiraj Singh/Bloomberg
Снимка: Dhiraj Singh/Bloomberg

Пазарите в Азиатско-Тихоокеанския регион отбелязаха значителни повишения в четвъртък, след като Федералният резерв в САЩ запази лихвения процент по федералните фондове на ниво 5,25-5,5% и промени своя "точков график", като прогнозира само едно намаление на разходите по заемите през тази година.

Това е по-малко в сравнение с трите намаления, предвидени на заседанието на централната банка на САЩ през март. Същевременно "точковият график" посочи и по-агресивен път на намаляване на лихвените проценти за 2025 г., като се очакват четири понижения с общо един процентен пункт, пише CNBC.

Южнокорейският показател Kospi отбеляза ръст от 0,98% и затвори на ниво от 2754,89 пункта. Той регистрира трети пореден ден нагоре, докато измерителят на компании с малка капитализация Kosdaq се повиши незначително до 871,33 пункта.

Хонконгският индекс Hang Seng се повиши с 0,87%, благодарение на ръста на акциите на производителите на електромобили, въпреки че Европейският съюз наложи мита от 38% на китайските компании в този сегмент.

Компанията за електрически превозни средства BYD беше най-печелившата в HSI, като акциите ѝ поскъпнаха с над 6%, докато колегите ѝ от Nio и Li Auto отчетоха повишения съответно с 1,16 на сто и 1,85 на сто.

Показателят CSI 300 в континенталната част на Китай обърна по-ранните си печалби, като загуби 0,51% и достигна най-ниското си ниво от около два месеца насам.

Японският индекс Nikkei 225 спадна с 0,4% до 38 720,47 пункта, докато широкият Topix се понижи с 0,89% и приключи борсовата сесия на ниво от 2731,78 пункта.

Австралийският индекс S&P/ASX 200 се повиши с 0,44% и затвори на ниво от 7749,7 пункта, възстановявайки се от двудневни загуби.

В сряда в САЩ и трите основни индекса се повишиха в отговор на решението на Фед и на майските данни за инфлацията. Широкият показател S&P 500 скочи до рекордна стойност и за първи път затвори на ниво над 5400 пункта.

Технологичният измерител Nasdaq Composite нарасна с 1,53% и също достигна рекорден връх. За разлика от тях, индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average се понижи с 0,09 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:06 | 13.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още