IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът поевтинява на фона на голямото предлагане и увеличените запаси в САЩ*

Фючърсите върху суровия петрол сорт Брент поевтиняват с 23 цента до 82,37 долара за барел

09:15 | 13.06.24 г.
Снимка: Islam Safwat/Bloomberg
Снимка: Islam Safwat/Bloomberg

Цените на петрола се понижават в четвъртък, докато инвеститорите обмислят идеята, че Федералният резерв вероятно е отложил евентуалното намаляване на лихвите за декември, а големите запаси от суров петрол и горива в САЩ също натежават на пазара, предаде Ройтерс.

Фючърсите върху суровия петрол сорт Брент поевтиняват с 23 цента, или 0,3%, до 82,37 долара за барел. Фючърсите върху американския суров петрол тип West Texas Intermediate (WTI) поевтиняват с 20 цента, или 0,3%, до 78,30 долара за барел. И двата бенчмарка поскъпнаха с около 0,8% през предходната сесия.

В сряда Фед запази лихвените проценти непроменени и отложи началото на облекчаването на паричната си политика може би чак за декември. По-високите разходи по заемите обикновено забавят икономическия растеж, а оттам могат да ограничат и търсенето на „черно злато“.

Председателят на Фед Джером Пауъл заяви на пресконференция след края на двудневното заседание на централната банка на САЩ, че инфлацията се е забавила без сериозен удар върху икономиката, като добави, че няма причина да се смята, че този процес не може да продължи.

Що се отнася до предлагането, запасите от суров петрол в САЩ са нараснали повече от очакваното през миналата седмица, което се дължи главно на скок във вноса, а запасите от горива също са се увеличили повече от очакваното, показаха данните на Администрацията за енергийна информация в сряда.

Върху цените натежа и неблагоприятният доклад на Международната агенция по енергетика, който предупреди за свръхпредлагане в близко бъдеще.

"Това е в рязък контраст с оптимистичния доклад на ОПЕК+ от началото на седмицата. Петролната група запази прогнозите си за засилване на търсенето", заявиха анализаторите от ANZ Research.

Търговците наблюдават и продължаващите преговори за прекратяване на огъня в Газа, които, ако доведат до решение, ще намалят опасенията за потенциални прекъсвания на доставките от региона на добив на петрол.

*Данните са актуални към 9.00 ч. българско време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:15 | 13.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още