IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Санкции удрят Московската фондова борса, Киев получава силна подкрепа от Г-7 и НАТО

Русия разполага в Крим най-модерната си система за ПВО - С-500, която още не е тествана в реална бойна обстановка

07:56 | 13.06.24 г. 9
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Министерството на финансите на САЩ наложи санкции на Московската фондова борса, както и на клиринговата къща към институцията и Националния депозитар на Русия. В отговор борсата ще спре търговията с щатски долари, хонконгски долари и евро, става ясно от публикация в канала в Telegram на Централната банка на Русия.

Руските граждани и компании могат да продължават да купуват долари и евро от руските банки, запазват се и сметките в чуждите валути, допълват от институцията.

Търговията във валутната секция на Московската фондова борса ще отвори с известно закъснение днес - 9:50 часа местно време, вместо в 7 часа.

Санкциите срещу борсата ще доведат до дестабилизация на валутния пазар и намаляване на паричните потоци към частните банки, които все още са извън санкциите на Запада, прогнозира икономистът Александър Исаков, цитиран от Bloomberg. По данни на агенцията търговията с т.нар. заради наложените санкции "токсични валути"  - долар и евро, намалява съществено в последните месеци. През май делът им падна до 45,9%, спрямо 53,6% за юана.

САЩ забраниха още и продажбата на IT-продукти за корпоративно управление в Русия, което ще влезе в сила от 12 септември.

Г-7 ще предостави 50 млрд. долара от приходите от руските средства за Киев

На започващата днес (13 юни) среща на Г-7 Украйна ще получи 50 млрд. долара, гарантирани от приходите от замразените руски активи до края на 2024 г., съобщава френското издание Le Monde, цитирайки съобщение от френското президентство. Седемте водещи световни икономики вече се разбраха как да използват активите на руската държава в подкрепа на Украйна и сега това е първата стъпка.

Киев ще получава заеми, а лихвите по тях ще бъдат плащани от приходите, които се получават от замразените средства на руската държава на Запад. Според различни оценки сумата е около 300 млрд. долара, а основната част се държи от клиринговата компания Euroclear със седалище в Белгия.

Брюксел вече насочи за подкрепа за Украйна парите, които получи под формата на данъци върху дейността на компанията с руските средства.

Преди ден, по време на конференцията за възстановяване на Украйна, която се проведе в Берлин, председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен анонсира, че през юли Киев ще получи 1,5 млрд. евро от приходите от руските активи. 10% от тези пари украинските власти ще трябва да използват за реконструкцията на страната.

От Белия дом анонсираха разговор между президента Джо Байдън и неговия украински колега Володимир Зеленски на рамките на срещата на Г-7 в италианския куротне град Пулия. Очакванията са, че двамата ще подпишат поредното двустранно споразумение с дългосрочни гаранции за сигурност за Украйна до влизането ѝ в НАТО и ЕС. Според медийни публикации Байдън ще обяви предаването на още една система Patriot за Украйна.

Нидерландският премиер в оставка Марк Рюте съобщи, че страната му ще предостави радар и три пускови механизма, които може да отдели в този момент.

Унгария няма да налага вето, но и няма да участва в политиките на НАТО за Украйна

Унгария няма да налага вето на решенията, но и няма да участва в политиките на НАТО за подкрепа на Украйна, съобщи генералният секретар на организацията Йенс Столтенберг след изненадващо посещение в Будапеща. Това беше определено от него от значителен пробив месец преди началото на годишната среща на Алианса във Вашингтон.

Темата ще бъде Украйна и възможностите за подкрепа - финансова и военна, коментира още Столтенберг. Очаква се на срещата да бъде анонсиран фондът в размер на 40 млрд. долара в подкрепа на Киев като целта е да бъде гарантирана подкрепата за Киев.

Решенията в НАТО се взимат с пълно единодушие. Унгарският премиер Виктор Орбан е смятан за един от най-близките съюзници на руския президент Владимир Путин в Европа. Той призовава за спиране на военната помощ за Украйна и дипломатическо решение на конфликта. Сега той заяви, че Унгария остава лоялен член на НАТО, изпълнявайки останалите си задължение, включително и въздушни патрули над Балтийско море.

Русия разполага системи С-500 в Крим

Русия опитва да подсили системата за въздушна отбрана на Крим, разполагайки най-модерната система С-500, съобщи ръководителят на военното разузнаване на Украйна Кирило Буданов в обединената новинарска емисия. Той обясни, че системите все още не са имали изпитания в бойни условия и вече са се появили на полуострова.

В последните дни Украйна масово атакува системи за ПВО в Крим, както и в Белгородска област. Украинските военни получиха възможността да използват американските ракети от системите за залпов огън HIMARS в ограничени зони на руска територия и вече има данни за поразени системи С-300 и С-400 в Белгородска област. Има данни и за прехвръляне на ПВО от окупирания Крим към региона.

Усилва се интензивността на бойните действия

На бойното поле се наблюдава известно увеличаване на интензивността на бойните действия, става ясно от сводката на Генералния щаб на Въоръжените сили на Украйна за 840-я ден от началото на пълномащабната война. Най-тежки са те в Покровско направление, където са регистрирани повече от 40 опита за пробив на украинските позиции край Евханивка, Новопокровске и Новоселивка Перша. Геолокализирани данни показват известен напредък край Невелске на югозапад от Авдиевка, а руски военни кореспонденти съобщават, че голяма част от Новопокровске вече под руски контрол.

Повече от 10 атаки са отблъснати в околностите на Часов Яр, Иванивске и Андриевка, като боевете остават позиционни и няма съществени промени на фронтовата линия. Усилва се и натискът в Лиманското и Купянското направление.

В отворения в началото на май северен фронт руските военни са спрени. Граничните служби съобщават за "почти липсващи" действия на руснаците в Сумска област. Във Вовчанск руснаците са в отбрана, а руски военни кореспонденти потвърждават, че украинците контраатакуват край Хлибоке.

През миналото денонощие са регистрирани повече от 120 директни бойни сблъсъка, както и повече от 40 въздушни удара, при които са използвани към 50 авиационни бомби и над 500 дрона камикадзе. По бойни позиции и населени места край фронтовата линия са нанесени към 3000 обстрела с артилерии и минохвъргачки.

Руски военни кореспонденти съобщават за унищожен украински изтребител Су-27 на летището в Мирхород, както и на система С-300, разположена в близост.

Снимка: President.gov.ua Снимка: President.gov.ua

Изненадваща визита на Зеленски в Саудитска Арабия

На 12 юни Зеленски изненадващо посети Саудитска Арабия и се срещна с престолонаследника принц Мохамед бин Салман. Според съобщението на страницата на Офиса на украинския президент двамата са обсъдили подготовката и очакваните резултати от мирната конференция в Швейцария. Медийни публикации сочеха, че Саудитска Арабия също ще бойкотира срещата, организирана от Украйна съвместно с Швейцария и това би било сериозен удар за позициите на Киев.

Във форума няма да участва и Китай, на който Украйна разчиташе много, за да притисне Русия. Причината Пекин да откаже е отказът на организаторите да поканят Русия. Срещата започва на 15 юни в швейцарския град Бюргенщок.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:56 | 13.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

9
rate up comment 13 rate down comment 9
sssaaa
преди 1 месец
Рашките щяха да повръщат територии. Цялата световна безаналогова военна техника се изсипва в помощ на Украйна и пак не се справят с тая пияна нация, които нямат технологии, лоша съвременна техника и какво ли още не. Кое не е наред с Украинците? Брадвата, Абрамси, Пейтриъти, Ирис, Хаймарси и цялото световно разузнаване им споделя класифицирана информация, финансова помощ и пак няма стопиране поне на руската атака? Кажете какво не им е наред на Украинците, че не могат да си опазят подарените земи?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 13 rate down comment 8
sssaaa
преди 1 месец
А бе четейки всеки ден тук от коментарите на Фекалната Зелка и на Дезертиралата ***, читателите ще останат с впечатление, че Руснаците ядат бой всеки ден, а пък в същото време всеки ден се докладва от Украинците, че Рашките напредват. За последните 24ч са напреднали поне на 7 места. Всеки ден според Фекалната статистика *** по 1000-1500 рашки, пък все напредват. Как става това? Кой лъже? А бе какво стана с Пролетно-лятната есенна контра атака през зимата? Бахмут за 7 дни и Мариопул за 30?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 12 rate down comment 4
Dani_2077
преди 1 месец
До: Алехандро То затова учените дето ги разработиха (дефакто са излъгали за възможностите им), сега са отпуска някъде в Сибир :
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 12 rate down comment 16
zelka007
преди 1 месец
друзя антиваксъре-газовици , ЕСО , 10:00 - хилядникът с хамериканското гориво си бачка , ФЕЦовете тоже , за 7-8 годинки си обърнахме енергетиката на почти беземисионна за през лятото ... :))) ... а какви клетви и упражнения бяха в/у никът ми , а ?! даже изнасяме ток - 1400МВт почти ... тва и по тошово време не е било в такива количества ... спорен ден ребята !! тошко , лукче за да си оправиш киселините ?! или виолетка ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 13 rate down comment 19
Алехандро
преди 1 месец
До: evlogiВчера, в официална военна китайска медия, се скъсаха да се присмиват на този гиперзвуков "Кинжал"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 14 rate down comment 21
Алехандро
преди 1 месец
https://***.facebook.com/100008094578225/videos/1001901851505153В момента, опашки пред чейндж бюрата в С. Петербург...Колхозническа стори!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 20 rate down comment 27
Скъсана_Ушанка
преди 1 месец
Това С500 е същия ***, като С400, около което в Сирия израелските пилоти си летяха спокойно със стари модификации Ф16 и си бомбеха иранци, а от зор нещо да направи С400 си свали един техен си самальот. Само приказките им големи на пияниците.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 17 rate down comment 25
zelka007
преди 1 месец
те и карабли бяха разположили , и самальоти ту95 и ту22 тоже , и стелт фърчилките су57 ... доста парадни образци имаха , пък сега внасят ирански летящи косачки с/у злато и севернокорейски фишеци за пшеница и царевичак ... :))) ... кат нема валюта бартер баце ... даже и дизелово гориво вече внасят ... всичко върви по план , нема се косите ребята !! зануленият от бункера е предвидил всеки ход на еврогеююювете и ги цака ... !! ... дори опашките за яйца по пазарите са част от планЪт ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 21 rate down comment 28
evlogi
преди 1 месец
С 400 не се справя с мижавите възможности на украинците, хиперзвуковия им Кинжал най-редовно го свалят...Все повече ми напомнят на селата на Потьомкин...Бутафория...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още