IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новите данни за инфлацията в САЩ окрилиха европейските борсови индекси

Акциите на Volkswagen и BMW поевтиняха с около 1%, след като Европейската комисия (ЕК) обяви, че ще наложи мита върху вноса на китайски електромобили

19:45 | 12.06.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Основните европейски борсови индекси приключиха сесията с рътове, водени от чувствителните към лихвените проценти сектори, след като последните данни за инфлацията в САЩ показаха охлаждане, подкрепяйки надеждите, че Федералният резерв скоро ще стартира своя цикъл на облекчаване на паричната политика, съобщава Ройтерс.

Общоевропейският бенчмарк Stoxx 600 напредна с 1,08 на сто до 522,89 пункта.

Германският измерител DAX записа ръст от 260,92 пункта, или 1,42%, до 18 630,86 пункта.

Френският показател CAC се повиши с 0,97 на сто до 7864,7 пункта.

Британският индекс FTSE напредна с 0,83% до 8215,48 пункта.

Настроенията сред инвеститорите бяха подкрепени от последния доклад за инфлацията в САЩ. Индексът на потребителските цени остана непроменен на месечна база. На годишна база той е нараснал с 3,3%, сочат публикуваните в сряда данни. Икономистите, анкетирани от Dow Jones, очакваха месечен ръст от 0,1% и годишен темп от 3,4%.

Като се изключат волатилните цени на храните и енергоносителите, основният индекс на потребителските цени е нараснал с 0,2% на месечна база и с 3,4% спрямо година по-рано, в сравнение със съответните оценки за 0,3% и 3,5%.

Трейдърите реагираха и на новия доклад за инфлацията в Германия, която се ускорява през май поради по-високите цени на услугите. Потребителските цени в Германия, хармонизирани за сравнение с тези в другите страни от Европейския съюз, са се повишили с 2,8% на годишна база през май. През април те се повишиха с 2,4% на годишна база.

Междувременно стана ясно, че икономическият растеж на Великобритания е спрял през април, което е прекъснало и слабото възстановяване от миналогодишната рецесия. Икономисти, анкетирани от Ройтерс, очакваха растежът да се забави, след като през март икономиката на страната нарасна с 0,4%.

Основните европейски борсови индекси в края на редовната търговия на 12 юни. Основните европейски борсови индекси в края на редовната търговия на 12 юни.

В по-дългосрочен план картината е малко по-ясна, като брутният вътрешен продукт на Великобритания е нараснал с 0,7% през трите месеца до април.

Пазарите обърнаха внимание и на инфлационните данни от Китай, където потребителските цени се задържат стабилни през май, докато спадът при производствените цени намалява. Индексът на потребителските цени (ИПЦ) се е повишил с 0,3% през май спрямо година по-рано, което съвпада с ръста през април, сочат данните на Националното статистическо бюро (НСБ), публикувани в сряда. Това е под прогнозата за увеличение от 0,4%, направена в анкета на Ройтерс.

При индивидуалните акции книжата на автомобилните производители Volkswagen и BMW поевтиняха с около 1% поради опасения от ответни мерки от страна на Китай, след като Европейската комисия (ЕК) обяви, че ще наложи мита върху вноса на китайски електромобили.

Цената на акциите на Porsche Holding се понижи с 2,7 на сто.

Във франция продължава да се задълбочава политическата криза, след като по-рано тази седмица президентът на страната Еманюел Макрон обяви, че разпуска парламента и ще насрочи нови избори, след като неговия алианс изгуби от крайнодясната партия „Национален сбор“ на европейските избори през уикенда.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:38 | 12.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още