IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът поскъпва заради оптимистичните прогнози за търсенето*

Фючърсите върху европейския сорт Брент поскъпнаха с 37 цента

09:30 | 12.06.24 г.
Снимка: Dhiraj Singh/Bloomberg
Снимка: Dhiraj Singh/Bloomberg

Цените на петрола се повишиха в сряда на фона на оптимистичните прогнози за глобалното търсене от страна на Администрацията за енергийна информация на САЩ (EIA) и ОПЕК, подкрепени от данните на индустрията, според които запасите от суров петрол в САЩ са намалели повече от очакваното през миналата седмица, предаде Ройтерс.

Фючърсите върху европейския сорт Брент поскъпнаха с 37 цента, или 0,45%, до 82,29 долара за барел, докато фючърсите върху американския суров петрол тип West Texas Intermediate (WTI) поскъпнаха с 46 цента, или 0,6%, до 78,36 долара за барел.

EIA повиши прогнозата си за ръста на световното търсене на „черно злато“ през 2024 г. до 1,10 млн. барела дневно от предишната оценка за 900 хил. барела дневно, докато Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) запази прогнозата си за 2024 г. за сравнително силен ръст на световното търсене на петрол, позовавайки се на очакванията за пътуванията и туризма през втората половина на годината.

Миналата седмица цените се понижиха с повече от 2%, след като ОПЕК и нейните съюзници заявиха, че от октомври постепенно ще прекратят съкращенията на добива.

„Суровият петрол поскъпна, тъй като ОПЕК запази прогнозите си за засилване на търсенето“, заявявиха анализаторите на ANZ, като добавиха, че търсенето на „черно злато“ вероятно ще бъде стимулирано от Китай и други развиващи се икономики.

„Въпреки че миналата седмица обяви, че ще започне постепенно да прекратява част от доброволните съкращения по-късно тази година, прогнозите на организацията сочат, че това би трябвало да се приеме лесно от пазара“, смятат експертите.

Междувременно запасите от суров петрол в САЩ са намалели с 2,428 млн. барела през седмицата, приключила на 7 юни, според пазарни източници, позоваващи се на данни на Американския петролен институт. Спадът е по-голям, отколкото очакваха анализаторите, анкетирани от Ройтерс.

Официалните данни за запасите ще бъдат публикувани по-късно днес.

Инвеститорите очакват и доклада за индекса на потребителските цени в САЩ, който също ще бъде публикуван в сряда, както и решението на Федералния резерв за лихвените проценти.

В Китай, най-големият вносител на суров петрол в света, потребителската инфлация се задържа стабилна през май, докато спадът на производствените цени намалява. Това показва, че Пекин ще трябва да направи повече, за да подкрепи слабото вътрешно търсене и неравномерното икономическо възстановяване.

*Данните са актуални към 9.00 ч. българско време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:30 | 12.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още