IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Акционерите на „Лавена“ са гласували 0,03 лева брутен дивидент на акция

В последната година акциите на производителя на козметика поскъпват с над 6%

11:42 | 12.06.24 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Pexels
Снимка: Pexels

Акционерите на производителя на козметика „Лавена“ АД са гласували изплащането на 0,03 лева брутен дивидент на акция на редовното годишно общо събрание, което се е провело по-рано днес, 11 юни.

Протоколът от заседанието е публикуван на сайта x3news.com.

Общата сума, която ще бъде изплатена на акционерите, възлиза на малко под 300 хил. лева. Тя ще бъде осигурена от печалбата за 2023 г.

Останалите малко над 1,2 млн. лева от печалбата са отнесени като допълнителен резерв на дружеството, записано е в протокола.

Правото да получат дивидент имат лицата, вписани в централния регистър на ценни книжа като такива с право на дивидент на 14-ия ден след деня на общото събрание, или към 25 юни 2024 г.

Последната дата за сключване на сделки с акции на това дружество на борсата, в резултат на които приобретателят има право на дивидент, е 21 юни 2024 г.

Дивидентът ще се изплаща чрез инвестиционните посредници и „Уникредит Булбанк“.

Акционерите на „Лавена“ са гласували също така освобождаването на Стела Кръстева Йорданова от съвета на директорите. На нейно място в управителния орган на дружеството влиза Силвия Христова Дишлева. Мандатът ѝ изтича на 15 юни 2026 г., на която дата изтича мандата и на другите двама членове на съвета на директорите на компанията.

Отделно постоянното брутно възнаграждение на членовете на съвета на директорите се увеличава на 900 лева от 650 лева, решили са акционерите на „Лавена“. Всеки от тях ще трябва да доплати и по 750 лева към вече заплатената гаранция за управление, която е изчислена при възнаграждение от 650 лева.

Новоизбраният член на съвета на директорите ще заплати в пълен размер гаранцията за управление – 2700 лева, или трикратният размер на брутното месечно възнаграждение.

Акционерите на „Лавена“ са продължили и мандата на одитния комитет на дружеството за още 3 години и са увеличили възнагражденията на членовете му от 250 на 300 лева годишно.

В последната година акциите на „Лавена“ поскъпват с над 6%, а пазарната капитализация е малко под 19 млн. лева.

През първото тримесечие на годината дружеството отчете консолидирани продажби за 6 млн. лева спрямо 5,4 млн. лева година по-рано, или с 11% повече на годишна база.

Ръстът на разходите се запазва умерен – 6%, като те достигат 5,5 млн. лева общо към края на март при 5,2 млн. лева към края на март 2023 г.

Дружеството отчита нетна печалба в размер на 527 хил. лева за първото тримесечие на годината в сравнение с 289 хил. лева за първото тримесечие на миналата година, или с 82% повече.

Свързани компании:

Лавена АД(LAV)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:42 | 12.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още