IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Колебанията на европейските пазари повлияха и на Азиатско-Тихоокеанския регион

CSI300 в континентален Китай спадна с 1,2%, а юанът достигна седеммесечно дъно

11:53 | 11.06.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Dhiraj Singh/Bloomberg
Снимка: Dhiraj Singh/Bloomberg

Азиатско-тихоокеанските пазари изпратиха ден без значителни промени, повлияни от колебанията на европейските пазари. Силните резултати на крайнодесните партии на евровота и разпускането на правителството във Франция съживиха опасенията за сплотеността на блока, предаде Ройтерс.

Движенията бяха предимно скромни, като широкият индекс MSCI за азиатско-тихоокеанските акции извън Япония се понижи с 0,5%. Измерителят CSI 300 в континентален Китай спадна с 1,2%, а юанът достигна седеммесечно дъно.

В обратна посока японският показател Nikkei 225 се повиши с 0,3%, а южнокорейският показател Kopsi нарасна с 0,4%.

Фючърсите върху EUROSTOXX 50 също се повишиха с 0,2%, стабилизирайки се след отстъплението в понеделник, докато тези върху FTSE останаха без промяна.

Еврото и френските акции бяха разклатени, докато инвеститорите преценяваха дали десницата може да повтори успеха си на изборите във Франция и колко влияние могат да имат крайнодесните партии върху новия изпълнителен орган на Европейския съюз.

Доходността по облигациите се повиши в цяла Европа, като спредът между френския и германския дълг се разшири значително, след като проучване на общественото мнение показа, че крайнодяснята "Национален сбор" (RN) може да спечели предсрочните избори, макар и без ясно мнозинство.

В понеделник опозиционните леви партии във Франция обещаха да работят заедно и да издигнат общи кандидати.

Фючърсите върху широкия показател S&P 500 и технологичния измерител Nasdaq се понижиха с 0,1% по време на азиатската търговия, след като в понеделник стойностите им се повишиха.

Очаква се в сряда Федералният резерв на САЩ да съобщи решението си за лихвените проценти. Смята се, че централната банка със сигурност ще запази стабилна паричната си политика по време на заседанието в сряда.

В сряда ще бъдат публикувани и данни за индекса на потребителските цени в САЩ.

На този фон предстои заседание на Японската централна банка, която ще обсъди потенциално повишаване на разходите по заемите. Слабостта на йената е една от причините, поради които централната банка може да реши да намали изкупуването на облигации на заседанието си в петък, като стъпка към ново повишение на лихвените проценти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:12 | 12.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още