IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пет ключови въпроса, които евроизборите поставят пред пазарите

Инвеститорите оценяват какво влияние могат да имат крайнодесните партии върху новата изпълнителна власт на ЕС

17:07 | 11.06.24 г.
Снимка: Johannes Simon/Getty Images
Снимка: Johannes Simon/Getty Images

Силното представяне на крайната десница на изборите за Европейски парламента (ЕП), което накара президента на Франция Еманюел Макрон да свика скоростни предсрочни парламентарни избори, връща фокуса върху политическите рискове в Европа, които финансовите пазари оставиха на заден план.

Еврото, френските акции и държавният дълг бяха засегнати от резултатите от вота, а инвеститорите оценяват дали крайната десница може да повтори успеха си на изборите във Франция и какво влияние могат да имат крайнодесните партии върху новата изпълнителна власт на Европейския съюз (ЕС), пише Ройтерс.

„По-нататъшната икономическа интеграция ще се забави, вместо да се ускори“, коментира Карстен Бжески, глобален ръководител макростратегия в ING.

Агенцията обобщава пет ключови въпроса за пазарите.

Предсрочни парламентарни избори във Франция

Френските акции са най-губещите от изненадващото решение на Макрон заради тежката загуба на неговата партия от крайнодесния Национален съюз на Марин льо Пен на евровота.

Акциите на водещите банки BNP Paribas и Societe Generale поевтиняха с по над 8% в понеделник, първата сесия след изборите.

Ръководителят на европейската капиталова стратегия на Barclays Еманюел Кау очаква банките и компаниите за комунални услуги да поемат тежестта на несигурността. Причината – опасенията, че популистките партии ще настояват за извънредни банкови данъци.

Френските държавни облигации също пострадаха. Големите инвеститори и без това избягват дълговите книжа на Франция заради големия бюджетен дефицит и понижението на кредитния рейтинг на страната от S&P.

Основният риск с напредъка на партията на Марин льо Пен към властта в страната е увеличаването на вероятността нейно правителство да не се съобрази с правилата на ЕС за поддържане на дефицитите под контрол, коментират от Deutsche Bank.

Разликата в доходността по френските и германските 10-годишни облигации се увеличи със 7 базисни пункта в понеделник до 55 базисни пункта. Все пак разликата е още под достигнатите през 2017 г. 80 базисни пункта, когато Льо Пен даде заявка за напускане на еврозоната, ако дойде на власт. Тя вече не демонстрира чак такъв евроскептицизъм.

„Очакваме известно по-слабо представяне на френските активи, както и на европейските активи, защото ситуацията увеличава рисковата премия“, посочва главният инвестиционен директор на BlueBay Asset Management Марк Даудинг. Според него спредът на доходността по френския и германския 10-годишен дълг може да се увеличи до над 70 базисни точки, ако крайната десница спечели изборите.

Европейската интеграция под заплаха

По време на пандемията от COVID-19 ЕС предприе безпрецедентни стъпки към фискален съюз с фонд за възстановяване на стойност 800 млрд. евро. Франция оказа сериозен натиск това да се реализира на практика. Изместване надясно в тази страна и извън нея може да отслаби аргумента да се продължи със сближаването.

Рисковата премия по облигациите, емитирани от Италия, ключов бенефициент на програмата за възстановяване от пандемията, също се увеличи в понеделник.

Влошаването на перспективите пред дългосрочни програми, каквато е фондът за възстановяване, биха означавали по-висока премия за структурен риск върху облигациите на страните с висок дълг в блока, смятат анализаторите на Citi.

Политики за климата

Зелените бяха едни от най-губещите на европейските избори. Изместването надясно едва ли ще отмени съществуващите политики в областта на климата, но може да затрудни приемането на нови и да отвори вратички за отслабване на законите, които предстои да бъдат преразгледани.

Можем да очакваме да видим някакви облекчения за енергийния сектор, ако един по-десен парламент би облекчил дневния ред за зеления преход.

Затягане на търговията

Изпълнителната власт на ЕС, която е малко вероятно да се промени като състав, налага мерки за защита на търговията, а не парламентът. Изместването на парламента надясно обаче да окаже влияние чрез други лостове.

ЕС вече планира да наложи мита върху китайските електрически превозни средства. „Политическото движение вдясно в Европейския парламент и резултатът от новите парламентарни избори във Франция несъмнено ще доведат до повече търговски бариери между ЕС и Китай“, смята главният икономист на Commerzbank Йорг Кремер.

Евентуален отговор на Китай би навредил на акциите на европейските автомобилни производители, които поскъпват с 4% от началото на годината в сравнение с 8,5% ръст за по-широкия пазар.

Китай може също така да се насочи към производителите на млечни продукти, вино, части за самолети.

Разходи за отбрана

След нахлуването на Русия в Украйна натискът върху Европа да увеличи разходите за отбрана се увеличи. Блокът се обедини и зад идеята за нов фонд за отбрана на стойност 100 млрд. евро.

Крайнодясната опозиция би могла да попречи на тези инициативи, ако се обедини срещу по-нататъшната фискална интеграция.

Има и несигурност около това какво в крайна сметка ще означава възходът на крайната десница в Европа за подкрепата за Украйна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:09 | 11.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още