IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът поевтинява преди заседанието на Фед и данните за инфлацията в САЩ*

Фючърсите върху суровия петрол сорт Брент се понижиха до 81,52 долара за барел

09:30 | 11.06.24 г.
Снимка: James MacDonald/Bloomberg
Снимка: James MacDonald/Bloomberg

Петролът поевтинява във вторник, докато инвеститорите очакват ключовите данни за инфлацията в САЩ и резултатите от заседанието на Федералния резерв, за да добият по-ясна представа за това накъде ще се движат цените и лихвите и как това ще се отрази на търсенето на горива, предаде Ройтерс.

Фючърсите върху суровия петрол сорт Брент поевтиняват с 11 цента, или 0,13%, до 81,52 долара за барел. Фючърсите върху американския суров петрол West Texas Intermediate (WTI) се понижават с 3 цента, или 0,04%, до 77,71 долара за барел.

В понеделник цените на „черното злато“ се повишиха с около 3% до едноседмичен връх, подкрепени от очакванията, че сезонът на летните отпуски в Северното полукълбо ще увеличи търсенето на горива. Според някои анализатори обаче този ръст вероятно ще бъде краткотраен, тъй като перспективата за повишаване на лихвените проценти остава.

Публикуването на данните за индекса на потребителските цени в САЩ за май и решението след двудневното заседание на Фед са насрочени за сряда.

На този фон спадът в износа на саудитски суров петрол за Китай за трети пореден месец оказа допълнителен натиск върху цените.

Според някои анализатори по-високите маржове на рафинериите спомагат за поддържането на цените на петрола, както и възможността САЩ да увеличат покупките за своя петролен резерв.

Маржовете на печалба за типична сингапурска рафинерия, която преработва суров петрол от Дубай, са средно около 4 долара за барел през последните три търговски сесии, което е повече от средните 2,56 долара за барел през май, сочат данни на LSEG.

САЩ могат да ускорят темповете на попълване на стратегическия петролен резерв, тъй като поддръжката на запасите ще приключи до края на годината, заяви министърът на енергетиката Дженифър Гранхолм пред Ройтерс миналата седмица. Тя иска да изкупи обратно „черно злато“ на цена от около 79 долара за барел.

*Данни са актуални към 9.00 българско време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:30 | 11.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още