IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските борси затвориха на червено след решението за предсрочни избори във Франция

Френският индекс CAC 40 се понижи с 1,4% в понеделник

20:05 | 10.06.24 г.
Снимка: Nathan Laine/Bloomberg
Снимка: Nathan Laine/Bloomberg

Европейските борсови индекси се понижиха в понеделник, след като трейдърите реагираха на първоначалните резултати от изборите за Европейски парламент и на изненадващото решение на френския президент Еманюел Макрон да разпусне парламента и да свика предсрочни парламентарни избори по-късно този месец, предаде CNBC.

Първите резултати от изборите в ЕС показват, че популистките, крайнодесни партии могат да получат по-голяма тежест при определянето на европейската политика през следващите пет години.

Общоевропейският индекс Stoxx 600 затвори със спад от 0,27%, като акциите на производителите на храни и напитки поведоха загубите с понижение от 1,2%.

Еврото поевтиня с 0,51% спрямо долара и с 0,57% спрямо британската лира.

Таблица: CNBC Таблица: CNBC

Сред решението на Макрон френският индекс CAC 40 отстъпи с 1,4% в понеделник, като акциите на френските банки отбелязаха рязък спад на цените след шокиращата новина. Книжата на Societe Generale и BNP Paribas поевтиняха съответно със 7,5% и 4,7%.

Инвеститорите са обезпокоени от риска от интервенционистки икономически политики и по-строги регулации от страна на крайнодясната партия "Национален сбор", заяви Йохан Шолц, анализатор на Morningstar.

Политически анализатори изразиха очаквания в понеделник тази "авантюра" на Макрон да доведе до значително увеличение на местата на "Национален сбор" в парламента или дори до мнозинство, което ще даде на партията на Марин льо Пен влияние върху вътрешната и икономическата политика.

"В много европейски юрисдикции банките се превърнаха в лесна мишена за популистки мерки като неочаквани данъци и ограничения върху дивидентите/обратното изкупуване на акции", казва Йохан Шолц.

По-широкият спред на френските държавни облигации след изборите вреди на френските банки, които държат много държавни облигации, добавя той. По-големите спредове в доходността обикновено са признак на нежелание за поемане на риск.

Като се има предвид, че дясноцентристките партии запазиха мнозинството си в Европейския парламент и че като цяло се очакваше засилване на крайната десница, именно предсрочните избори във Франция "стреснаха пазара" в понеделник, коментират стратези от Barclays.

Въпреки това "все още има дълъг път, който трябва да бъде изминат, преди "Националното обединение" да получи абсолютно мнозинство (289 места), и при сегашното положение най-вероятният резултат изглежда е още един висящ парламент/коалиция за Макрон", смятат от Barclays.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:13 | 12.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още