IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Оптимизмът на американците по отношение на акциите достигна тригодишен връх

Вероятността цените на акциите да бъдат по-високи след една година е достигнала 40,5%

21:55 | 10.06.24 г.
Снимка: Michael Nagle/Bloomberg
Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Американските домакинства са най-оптимистично настроени за перспективите пред фондовия пазар от три години насам. Това сочи проучване на Федералния резерв в Ню Йорк, цитирано от Bloomberg.

Вероятността цените на акциите да бъдат по-високи след една година е достигнала 40,5% миналия месец - най-високата стойност от май 2021 г. насам - според резултатите от месечното проучване сред потребителите, публикувани в понеделник. Оптимизмът се повишава в повечето възрастови групи, нива на образование и региони.

Напредването до нови върхове на основните американски индекси помогна за достигането на рекордни стойности на нетната стойност на активите на домакинствата през първото тримесечие и оттогава акциите продължават да поскъпват.

Оптимизмът на потребителите по отношение на акциите достигна тригодишен връх. Изображение: Bloomberg Оптимизмът на потребителите по отношение на акциите достигна тригодишен връх. Изображение: Bloomberg

Възможно е ръстът да допринесе за повишаване на потребителското доверие в по-широк план. Делът на респондентите в проучването на Фед в Ню Йорк, които заявяват, че очакват финансовото им положение да бъде същото или по-добро след една година, се е повишил до 78,1%, което е най-много от юни 2021 г. насам.

Междувременно инфлационните прогнози остават без съществена промяна. Показателят за очакваната инфлация за една година напред се е понижил до 3,2% от 3,3%, докато очакваната инфлация за три години напред остава на ниво от 2,8%. Очакванията за инфлацията за пет години напред леко са се повишили.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:56 | 10.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още