IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Николай Стойков: Ще отнеме време пазарите да реагират след европейския вот

След Тръмп пазарите се научиха да разделят политиките от думите на популистите, коментира управляващият директор на Alaric Securities

20:58 | 10.06.24 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

"Ще отнеме време пазарите да реагират след европейския вот. Те са леко надолу и леко разочаровани. Популярен е протестният вот в Америка, в Европа, и в България. Популярно е да се отнема вотът на доверие към дългогодишно представените партии или тези, които са управлявали в близкото минало". Този коментар направи в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria Николай Стойков, управляващ директор на инвестиционната компания Alaric Securities.

Според него възходът на популистките партии не се приема като сериозен тревожен сигнал, тъй като пазарите се научиха, че има разлика между политически приказки и действия, и че протестният вот може и да не доведе до драстични промени в политиката.

"Пазарите се опитват да разделят политиките от думите. Преди Тръмп начинът, по който хората възприемаха неговите думи, беше – той потенциално може да бъде много опасен за САЩ и пазарите. Неговите политики не бяха от най-мирните, но много от тези страхове не се сбъднаха", отбеляза анализаторът.

По думите на Стойков по-голямото събитие за инвеститорите от изминалата седмица беше решението на Европейската централна банка в четвъртък да намали лихвения процент с 0,25 процентни пункта. Той отбеляза, че това действие беше широко очаквано и предварително оценено от пазарите. По думите му по-сериозни трусове имаше в петък, когато бяха обявени данни за много силно представяне на трудовия пазар в САЩ.

„С действието си ЕЦБ даде началото на цикъла на лихвени понижения, който трябва да обхване Европа, САЩ и развитите пазари, където имаше повишения. За момента се очакват средно още две понижения в еврозоната и две понижения в САЩ до края на годината, или близки до тези варианти“, прогнозира анализаторът.

Стойков обясни, че когато лихвите започнат да се покачват, те обикновено се вдигат повече, отколкото са очаквали пазарите в началото на цикъла, като историческите данни показват и обратното движение – лихвите да намаляват повече от първоначалните очаквания на пазарите.

„ЕЦБ намали лихвите, въпреки че последните данни за инфлацията в еврозоната показаха леко покачване на цените. Една основна причина за инфлацията в САЩ и Европа бе прекалено бързото разрастване на баланса на ЕЦБ и Федералния резерв през 2020 и 2021 г. ЕЦБ бе по-агресивна в намаляването – от пика е свила баланса си с 30%, докато Фед го сви само с 20%. Ефектът може да се наблюдава в нивата на инфлацията – в Европа беше по-висока, падна по-бързо и се задържа на по-ниски нива от САЩ, коментира експертът.

Той е убеден, че след като няма план за увеличаване на баланса на ЕЦБ и Фед, а по-скоро за плавно намаляване, инфлацията няма да се завърне.

„Фед е избрал политиката да не намалява баланса си прекалено много, но да държи лихвените проценти над очакваната инфлация. В исторически аспект реалните лихви в САЩ са били около 0,5%, припомни Стойков. – В момента се предполага, че поне в началото намаленията на лихвените проценти в САЩ и Европа ще вървят в тандем, но Фед е вероятно да продължи да намалява до по-дълбоки нива и дори до 2026 г.“

Защо еврото ще се представи по-добре от долара и трябва ли да се хеджират експозициите в долари? Влияят ли политическите кризи на настроенията на инвеститорите? Как ще се отразят на Европа президентските избори в САЩ? За какво ще следят инвеститорите на европейските пазари? Как се представят DAX и S&P500? Ще продължи ли технологичният  сектор да изпреварва представянето на S&P500 и ще има ли скоро корекция? Кои са активите убежища и може ли това да бъде платината? Какво може да се очаква от заседанието на Фед, може да разберете, ако гледате видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Разговорът не е предпоставка за вземане на инвестиционно решение!

Всички гости на предаването "В развитие" може да намерите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:01 | 10.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още