IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фондовете на ЕС са под натиск да продават американски акции заради нови ESG правила

За да запазят ESG етикета си, фондовете ще са длъжни да (не) инвестират в определени активи

09:25 | 22.06.24 г. 1
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Американският фондов пазар се очертава като най-изложен на разпродажби, след като Европейският съюз (ЕС) разкри нови правила, с които се ограничава свободата на мениджърите на активи да могат да прикрепят ESG етикети към своите фондове.

Европейският орган за ценни книжа и пазари изисква поне 80% от активите на инвестиционните фондове с ESG етикет или еквивалентни условия да са вложени в нещо, свързано с ESG (околна среда, социална среда, управление).

Фондовете също така не могат да инвестират в определени активи, като например акции на производители на петрол и газ и други изкопаеми горива.

Според анализ на Morningstar Inc. за мениджърите на фондове, в които преобладават американските акции, това изискване изглежда ще има огромни последици.

Около 42% от потенциалните продажби на акции, които могат да бъдат предизвикани от новото правило на регулатора, ще засегнат САЩ, измерено по отношение на стойността на фондовия пазар, изчислява Morningstar. Франция е на второ място със 17%, следвана от Китай с 12%, показват данните.

Друга алтернатива е мениджърите на фондове да решат да не си правят труда да препроектират своите портфейли и вместо това да преименуват своите продукти.

Артър Карабия, директор изследвания ESG политика в Morningstar Sustainalytics, коментира в LinkedIn, че очаква „много фондове да премахнат ESG и свързани термини от имената си“. Някои ще изберат термини, които носят по-малко изисквания съгласно новите правила на ЕС, като например „преход“, допълва той.

Morningstar идентифицира около 4300 фонда в ЕС с ESG или друг свързан етикет в името, които ще бъдат засегнати от новите насоки на ESMA. Според проучването повече от 1600 фонда ще трябва да продадат акции на обща стойност до 40 млрд. долара, ако искат да запазят сегашните си имена.

Секторите, които са най-уязвими в резултат на новите правила на ESMA, са енергетиката, промишлеността, железопътният транспорт, отбраната, основните материали.

Сред американските компании, идентифицирани от Morningstar като изложени на риск от продажба на техни акции от базирани в ЕС ESG фондове, са Exxon Mobil Corp., Schlumberger NV, Wells Fargo & Co. и Chevron Corp.

Регулаторните органи в държавите членки на ЕС трябва да включат насоките в своя надзор на пазара или да обяснят защо не възнамеряват да ги спазват. Естествено, очаква се да има място и за тълкуване на правилата.

Изискванията за наименуване са сред последните усилия на ЕС за преодоляване на пропуски в регламента за разкриване на информация за устойчиво финансиране. Регулаторите на ЕС за банките, застрахователите и пазарите ще финализират съвместно становище относно разкриването на нефинансови данни. Техните заключения ще имат голяма тежест върху начина, по който Европейската комисия и законодателите ще регламентират нефинансовото отчитане след изборите и сформирането на нов Европейски парламент.

Европейската централна банка също така потвърди, че е готова да глоби редица кредитори, след като не успяха да постигнат адекватен напредък в справянето с рисковете, породени от изменението на климата, за техния бизнес.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:12 | 22.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 1
Dani_2077
преди 1 седмица
Поредната тъпотия на зелените екоталибани.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още