IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Еврото поевтинява до едномесечно дъно след съобщението за избори във Франция

Евроскептични националисти постигнаха най-големите си ръстове на избори за ЕП в неделя

08:51 | 10.06.24 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Еврото поевтинява в понеделник, след като френският президент Еманюел Макрон свика неочаквани избори. Това се случи, след като партията му беше детронирана на изборите за Европейски парламент от крайната десница. Доларът остава стабилен преди заседанието на Федералния резерв по-късно тази седмица, предава Ройтерс.

Еврото поевтинява с 0,24% 1,0776 долара, най-ниското му ниво от 9 май насам, в сутрешната търговия, а инвеститорите са под въздействието на последиците от възобновената политическа несигурност във втората по големина икономика от еврозоната в ключова година на избори.

Евроскептични националисти постигнаха най-големите си ръстове на избори за ЕП в неделя, сочи екзитпол. Това накара Макрон да предприеме рисков ход в опит да възстанови властта си.

„Перспективата за победа на крайната десница на предсрочните избори във Франция може да запази натиска върху еврото в краткосрочен план“, коментира Мансур Мохи-Удин, главен икономист в Сингапурската централна банка.

„Но валутният курс все още е по-вероятно да бъде повлиян тази седмица от данните за инфлацията в САЩ и заседанието на Комисията по отворения пазар“, допълва той, имайки предвид ръководството на Фед.

Европейската централна банка понижи лихвите миналата седмица в очакван ход, но не даде голяма яснота за перспективите пред паричната политика в момент, когато инфлацията остава над целта.

Работните места в САЩ извън земеделието нараснаха с 272 хил. миналия месец, показаха данни, докато икономисти, анкетирани от Ройтерс, прогнозираха ръст от 185 хил. работни места.

Райън Брандъм, ръководител за глобалните капиталови пазари за Северна Америка във Validus Risk Management, заяви неотдавна, че данните за работните места в САЩ показват някои признаци на забавяне, подкрепяйки обсъжданията за понижаване на лихвите през второто полугодие на 2024 г.

„Но този резултат вероятно ще забави тези разговори. Фед проявява търпение в очакване на увереност, че инфлацията ще се върне напълно към целта преди да обяви понижаване на лихвите и тази предпазливост изглежда основателна“, казва Брандъм.

Данните за работните места накараха трейдърите отново да променят очакванията си за това кога Фед ще понижи лихвите и с колко. Сега пазарите предвиждат понижения от 36 базисни пункта тази година спрямо близо 50 базисни пункта, или поне две понижения, преди публикуването на данните за работните места.

Възможността за намаляване през септември сега се оценява на около 50% спрямо около 70% късно в четвъртък.

Не се очаква Фед да направи промяна в паричната си политика тази седмица, но вниманието ще бъде насочено към коментарите на председателя на централната банка Джером Пауъл и промените в прогнозите за икономиката от ръководителите на централната банка. Данните са инфлацията в САЩ също се очакват в сряда.

Японската централна банка трябва да проведе двудневното си заседание за паричната политика тази седмица, като се очаква да запази краткосрочните лихви в диапазона 0-0,1%.

Ръководителите на централната банка обмислят начини за забавяне на изкупуването на облигации и може да предложат нови знаци още тази седмица, съобщават източници, запознати с вижданията им. Това би било първа крачка към понижаване на баланса ѝ в размер на почти 5 трлн. долара.

Японската йена поевтинява до 156,95 йени за долар в ранната търговия в понеделник. Валутата остава близо до 34-годишното си дъно от над 160 йени за долар, достигнато в края на април. Това накара японските ръководители да се намесят на валутния пазар, като похарчиха 9,8 трлн. йени (62,46 млрд. долара), за да я подкрепят.

Паундът е стабилен на ниво от 1,2723 долара, след като достигна 1,2700 долара, най-ниското си ниво от една седмица насам, по-рано в сесията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:51 | 10.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още