IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

60% от акциите от вторичното предлагане на Aramco са купени от чужденци

Инвеститорите са привлечени от дивидентите, които раздава петролният гигант

13:59 | 09.06.24 г. 1
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

60% от емитираните нови акции от саудитската Aramco са купени от чужденци, съобщават източници на Bloomberg. Предложените 1,54 млрд. акции от компанията бяха изкупени за часове и за разлика от първичното предлагане на компанията през 2019 година, сега интересът е голям в чужбина.

При IPO-то само 23% от акциите са били купени от чужденци.

Сега заявките от САЩ и Европа са били сериозни, отчитат още източниците на агенцията. Фондове от Великобритания, Япноия и Хонконг са заявили поръчки за общо 65 млрд. долара, тоест няколко пъти над емисията, която донесе 11,2 млрд. долара за петролния гигант. Общо 450 фонда и повече от 125 чужди инвеститора са участвали в търга.

В неделната търговия (9 юни) книжата на Aramco поевтиняха с 1,4%. Днес е първият търговски ден за компанията след операцията за вторичното предлагане, което според анализатори е било изкупено за часове.

От саудитската компания отчетоха, че след операцията 0,73% от капитала ѝ вече е в ръцете на чужди инвеститори. Основно те са привлечени от дивидентите, които раздава една от най-големите компании в света. Дори и след вторичното предлагане на компанията основен акционер си остава държавата, която контролира 82% от капитала.

Предлагането на акции от Aramco беше внимателно следено от анализаторите, защото показва доверието и интереса към възможностите за инвестиции в Рияд. От компанията също така имаше няколко специални събития в САЩ и Великобритания, на които бяха промотирани възможностите

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:59 | 09.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още