IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Акциите на Wall Street поевтиняват след по-силния от очакваното доклад за заетостта в САЩ*

Индексът на сините чипове Dow Jones се понижи с 88 пункта, или 0,2%

17:08 | 07.06.24 г.
Снимка: Michael Nagle/Bloomberg
Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Акциите на Wall Street поевтиняват в петък, след като по-силен от очакваното доклад за работните места в САЩ попари надеждите, че Федералният резерв ще намали лихвените проценти скоро, предаде CNBC.

Индексът на сините чипове Dow Jones се понижава с 88 пункта, или 0,2%. Широкият показател S&P 500 и технологичният измерител Nasdaq Composite отстъпват с по 0,3 на сто.

Служителите в неселскостопанския сектор са се увеличили с 272 хиляди през май, което е повече от отчетените 165 хиляди през април и значително надхвърля прогнозата на Dow Jones за 190 хиляди.

В същото време равнището на безработица се е повишило до 4%, като за първи път от януари 2022 г. насам то достига тази стойност. Що се отнася до заплащането, средното почасово заплащане също е било по-високо от очакваното, като се е повишило с 0,4% на месечна база и с 4,1% спрямо предходната година. 

Трейдърите се надяваха на по-слаби данни за заетостта, които да дадат зелена светлина на Фед да намали лихвите.

Докладът за работните места идва, след като в четвъртък Европейската централна банка намали лихвените проценти за първи път от 2019 г. насам, увеличавайки натиска върху Фед за потенциално облекчаване на паричната политика. Фед ще съобщи решението си за разходите по заемите следващата седмица след заседанието си на 11-12 юни.

В началото на днешната борсова сесия акциите на производителя на чипове Nvidia поевтиняват с около 1,6%. Други технологични акции, включително тези на Meta Platforms и Alphabet, се търгуват с незначително понижение.

В началото на днешната борсова сесия доходността по 10-годишните американски държавни ценни книжа се повишава до 4,43%, а тази по 30-годишните - до 4,554%.

Доларовият индекс, който измерва силата на щатските пари спрямо кошница конкурентни валути, регистрира увеличение от 0,64% до 104,77 пункта.

На стоковите пазари фючърсите върху международния петролен бенчмарк Брент поевтиняват с 0,05% до 79,83 долара за барел, а тези върху сорта WTI поскъпват с 0,09% до 75,62 долара за барел.

Златото поевтинява с 2,19 на сто до 2338,5 долара за тройунция.

*Данните са актуални към 16:50 ч. българско време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:09 | 07.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още