IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Акция на седмицата: "Дронамикс Кепитъл" АД

Акцията поскъпна с почти 15% през седмицата и подкрепи индекса beamX, който се върна над базовата му стойност от 100 пункта

11:00 | 09.06.24 г. 1
Автор - снимка
Създател
Първият тестови полет на карго дрона "Черен лебед" беше осъществен на летището край Балчик. Снимка: Dronamics
Първият тестови полет на карго дрона "Черен лебед" беше осъществен на летището край Балчик. Снимка: Dronamics

„Дронамикс Кепитъл“ АД е акция на седмицата на Българската фондова борса (БФБ), избрана от екипа на Investor.bg.

Акцията поскъпна с почти 15% през седмицата и подкрепи индекса beamX, който се върна над базовата му стойност от 100 пункта за първи път от началото на февруари насам.

През последната година обаче акцията поевтинява с над 14%.

Свързаната карго дрон компания Dronamics се очаква да осъществи първите си реални полети в Гърция, към острови в страната, през втората половина на годината.

Дружеството засега е единственото в света, което притежава лиценз за операции с карго дронове в Европейския съюз. Компанията през миналата година подписа договор с гръцките пощи за доставки с карго дроновете „Черен лебед“ до островите.

Компанията се цели и в пазарите от региона на Близкия изток, където също има сключени договори с пощенски оператор, както и в Австралия.

Dronamics все още не е осъществила очаквания през 2023 г. инвестиционен рунд. Сега се очаква това да стане през 2024 г.

В момента Dronamics тества втория карго дрон „Черен лебед“ и завършва третия си самолет, както и продължава да разширява партньорската си мрежа от летища. Последните споразумения за партньорство дружеството подписа с Mannheim City Airport (Германия) и UAS Denmark Test Center, разположен на летище Hans Christian Andersen в Одензе (Дания).

Партньорската мрежа на Dronamics обхваща 42 локации в 14 европейски страни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:41 | 09.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
Pyramid
преди 3 седмици
"Акцията поскъпна с почти 15% през седмицата и подкрепи индекса beamX, който се върна над базовата му стойност от 100 пункта" АБЕ, НЕГРАМОТНИЦИ, щом ... " СЕ върна", то е "над базовата СИ стойност. Знам, изречението е сложно но, не личи и вие да сте.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още