IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Азиатските пазари завършват седмицата със смесени резултати

Износът на Китай през май надхвърли очакванията, нараствайки със 7,6%

11:15 | 07.06.24 г.
Снимка: Dhiraj Singh/Bloomberg
Снимка: Dhiraj Singh/Bloomberg

Азиатско-тихоокеанските пазари регистрираха смесени резултати в петък, докато инвеститорите разглеждаха икономическите данни от Китай и разходите на японските домакинства, предаде CNBC.

Износът на Китай през май надхвърли очакванията, нараствайки със 7,6% на годишна база при прогнозирани 6% според анкета на Ройтерс сред икономисти и значително повече от отчетените 1,5% през април. Вносът се е повишил с 1,8% на годишна база, като не достигна очакваните от анализаторите 4,2 на сто.

Хонконгският индекс Hang Seng обърна по-ранния си ръст и завърши със спад от 0,75% след обявяването на търговските данни, а показателят CSI 300 в континентален Китай изостана с 0,50% и затвори на ниво от 3574,11 пункта. Това доведе до три поредни дни на загуби за индекса в континенталната част на Поднебесната империя.

Властите на Япония публикуваха данните за разходите на домакинствата за април - ключов показател за това дали очакваният от Японската централна банка „благоприятен цикъл“ на повишаване на заплатите и цените е в ход.

Средномесечните потребителски разходи на домакинство за април възлизат на 313 300 йени, което на годишна база е с 3,4% повече в номинално изражение и с 0,5% повече в реално изражение. Това отбелязва първото нарастване на реалните разходи на домакинствата в Страната на изгряващото слънце от февруари 2023 г. насам

Японският индекс Nikkei 225 се понижи с 0,05% до 38 683,93 пункта, докато широкият измерител Topix спадна незначително и затвори на ниво от 2755,03 пункта.

Южнокорейският показател Kospi напредна с 1,23%, завършвайки на ниво от 2722,67 пункта, след като трейдърите се завърнаха от официален празник, а индексът с малка капитализация Kosdaq нарасна с 1,81%, завършвайки на ниво от 866,18 пункта.

Австралийският индекс S&P/ASX 200 се повиши с 0,49%, отбелязвайки тридневна серия на ръстове.

В четвъртък в САЩ индексите отбелязаха слаби промени, тъй като трейдърите са фокусирани върху очакваните в петък данни за заплатите в неселскостопанския сектор в страната през май. Инвеститорите търсеха признаци за отслабване на пазара на труда, което би могло да подкрепи намаляването на лихвите от страна на Федералния резерв.

Широкият показател S&P 500 завърши борсовата сесия с незначително понижение, след като по-рано достигна исторически максимум в рамките на деня. Технологичният измерител Nasdaq Composite се понижи с 0,09%, а индексът Dow Jones Industrial Average нарасна с 0,2 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:16 | 07.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още