IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цената на петрола се повишава в петък, но върви към седмичен спад*

Фючърсите върху суровия петрол сорт Брент се повишиха с 2 цента до 79,89 долара за барел

09:45 | 07.06.24 г.
Снимка: James MacDonald/Bloomberg
Снимка: James MacDonald/Bloomberg

Цената на петрола се повишава в петък, след като членовете на ОПЕК+ потвърдиха готовността си да преустановят или да променят споразуменията за добив. Стойността на „черното злато“ обаче върви към трети пореден седмичен спад, предаде Ройтерс.

Фючърсите върху суровия петрол сорт Брент се повишават с 2 цента до 79,89 долара за барел, а фючърсите върху американския суров петрол тип West Texas Intermediate (WTI) - с 4 цента до 75,59 долара за барел.

„Цените на петрола успяха да възстановят позиции през последните няколко дни, възползвайки се от някои уверения от страна на ОПЕК+ след последното им решение за доставките“, заяви Йоп Джун Ронг, пазарен стратег в IG.

„Можем да очакваме цените да се колебаят около нивото от 76-80 щатски долара“, добави тоой.

Организацията на страните износителки на петрол и нейните съюзници се споразумяха да удължат повечето съкращения на производството до 2025 г., но оставиха възможност за доброволно намаляване на производството от страна на осем държави членки, което да бъде постепенно прекратено.

Саудитският министър на енергетиката принц Абдулазиз бин Салман заяви в четвъртък, че ОПЕК+ може да спре или да отмени доброволното увеличение на добива, ако реши, че пазарът не е достатъчно силен.

Яранд Ристад, основател и главен изпълнителен директор на консултантската компания Rystad Energy, заяви пред Ройтерс, че ОПЕК+ вероятно ще продължи да управлява пазара, но „може да се наложи допълнително намаляване на цените, тъй като търсенето леко намалява, а предлагането остава достатъчно, освен ако не бъдат направени корекции“.

В четвъртък Европейската централна банка пристъпи към първото си намаляване на лихвените проценти от 2019 г. насам, което предизвика очакванията на анализаторите Федералният резерв на САЩ да последва примера ѝ. По-ниските лихви стимулират търсенето на „черно злато“.

Данните за заплатите в неселскостопанския сектор на САЩ за май, които ще бъдат публикувани по-късно днес, могат да хвърлят повече светлина върху времето на намаляване на лихвите от страна на Фед през тази година.

Китай, най-големият вносител на суров петрол в света, е внесъл 46,97 млн. метрични тона суров петрол през май, сочат официалните данни на митниците от петък.

*Данните са актуални към 9.00 ч. българско време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:46 | 07.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още