IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

"Синергон холдинг" отчита загуба от над 600 хил. лв. през първото тримесечие

Спадът на приходите от продажба на енергоносители оказва най-силен натиск върху постъпленията на дружеството като цяло

17:41 | 06.06.24 г.
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

„Синергон холдинг“ АД отчита загуба през първото тримесечие на годината заради спада на приходите.

Продажбите на дружеството за периода януари-март възлизат на малко под 197,1 млн. лева в сравнение с малко над 227 млн. лева за януари-март 2023 г., което е с 13% по-малко на годишна база.

Спадът се дължи, от една страна, на спада на цените на тока. Приходите от продадената електроенергия от компанията намаляват с 25 млн. лева за отчетния период, след като рязко скочиха през 2022 г. заради войната в Украйна. Още от края на 2022 г. цените на енергията започнаха да спадат, което започна да се отразява на постъпленията на дружеството.

Продажбите на газ пропан-бутан и течни горива се свиват със 7 млн. лева за периода също заради динамиката на цените.

Същевременно има увеличение с 2 млн. лева на годишна база на приходите от строителни и отоплителни материали, които обаче не могат да компенсират понижението при приходите от продажба на енергоносители.

„Синергон холдинг“ отчита разходи за оперативна дейност в размер на над 197,1 млн. лева към края на март при над 220,1 млн. лева към края на март миналата година, или с над 10% по-малко на годишна база.

Намаление има при всички основни разходни пера – балансовата стойност на продадените активи, разходите за материали, за външни услуги, за амортизации.

Ръст се отчита само при разходите за персонал – с почти 14% до малко над 10 млн. лева от 8,8 млн. лева година по-рано.

Нетната загуба за периода е 667 хил. лева при над 6,7 млн. лева печалба по същото време на 2023 г.

В последната година акциите на „Синергон холдинг“ поскъпват с почти 13%, а пазарната капитализация на дружеството достига близо 20,2 млн. лева.

Свързани компании:

Синергон Холдинг АД(SNRG)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:41 | 06.06.24 г.
Най-четени новини
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още