IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ОАЕ и Саудитска Арабия се радват на силен апетит към предлаганията на акции

Alef Education, вторичното предлагане на Saudi Aramco и здравната група Fakeeh отчитат огромен интерес към акциите

14:10 | 06.06.24 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Първото първично публично предлагане в Абу Даби за годината е привлякло поръчки за около 20 млрд. долара при сериозен апетит към акциите от региона на Персийския залив.

Акционерите на Alef Education са набрали търсените 1,89 млрд. дирхама (515 млн. долара) при цена на акция от 1,35 дирхама – най-високата в посочения ценови диапазон, съобщава Bloomberg. Така компанията достига пазарна капитализация от 9,45 млрд. дирхама (близо 2,6 млрд. долара).

Предлагането е презаписано 39 пъти от местни, регионални и международни инвеститори, според изявление на компанията.

Основана през 2016 г. и непряко мажоритарна собственост на Abu Dhabi Capital Group, Alef Education обслужва сектора на образованието. Компанията работи в Обединените арабски емирства, Индонезия, Мароко и САЩ и планира и органично, и неорганично разширяване.

Alef планира да плати на инвеститорите дивидент от най-малко 135 млн. дирхама за тази година и 2025 г., според съобщението на компанията.

Семействата в Обединените арабски емирства харчат най-много в света, когато става въпрос за образованието на децата. Превръщането на Дубай в убежище след Covid привлече доста чужденци в емирството, където частните училища са задължителни за децата на емигрантите.

Операторът на частни училища Taaleem Holdings, който се листна в Дубай в края на 2022 г., първоначално отчете спад на акциите под офертната цена. Сега обаче книжата се търгуват с 22% по-скъпо, тъй като печалбата се повишава поради по-високия брой записани ученици.

В региона тезо дмо бяха осъществени още две интересни предлагания. Вторичната продажба на акции на Saudi Aramco за 12 млрд. долара в Саудитска Арабия засенчи най-голямото първично публично предлагане в кралството за годината – на саудитската здравна група Dr. Soliman Abdel Kader Fakeeh Hospital Co.

Вторичното предлагане на петролния гигант Aramco - едно от най-големите в света през последните години - беше разпродадено малко след отварянето на сделката, като изтощи наличната ликвидност. Въпреки това Fakeeh също отчете голямо търсене – институционални инвеститори са презаписали предлагането 119 пъти, което е едно от най-високите нива на търсене за IPO в Саудитска Арабия.

Индексите в Саудитска Арабия и Абу Даби изостават от глобалните им еквиваленти от началото на годината заради нарастващото геополитическо напрежение и перспективата за по-високи лихви за по-дълъг период от време.

През първото тримесечие на 2024 г. в региона на Близкия изток и Северна Африка са осъществени 10 IPO-та, които са набрали общо 1,2 млрд. долара, според данни на EY. Броят им е същият като първото тримесечие на 2023 г., но набраните средства спадат с 66%.

В международен план IPO пейзажът също търпи промени. Общите приходи от IPO в световен мащаб достигат 23,7 млрд. долара от 287 листвания, което показва годишно увеличение на сумата от 7%, но броят проведени листвания намалява на годишна база заради спад в активността в Азиатско-Тихоокеанския регион.

Глобалният IPO пазар е изправен пред нарастващи предизвикателства, включително геополитическо напрежение, икономическа нестабилност и избори в ключови държави, което поражда опасения у инвеститорите.

Саудитска Арабия е най-активният IPO пазар в региона на Близкия изток и Северна Африка през първото тримесечие с набрана сума в размер на 724 млн. долара.

Още 25 частни компании и 10 фонда възнамеряват да се листнат на борсите в региона тази година. Сред тях са компании като Lulu Group, Spinneys и Etihad Airways, както и Raya Information Technology в Египет и Credit Populaire d’Algerie в Алжир.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:10 | 06.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още