IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът поскъпва заради очакванията за намаляване на лихвите от Фед*

Фючърсите върху суровия петрол сорт Брент поскъпнаха с 31 цента, или 0,40%

09:26 | 06.06.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Dhiraj Singh/Bloomberg
Снимка: Dhiraj Singh/Bloomberg

В четвъртък петролът продължава поскъпването си от предходната сесия на фона на нарастващите очаквания, че Федералният резерв ще намали лихвените проценти през септември. Все пак цената на „черното злато“ е ограничена от по-високите запаси в САЩ и плана на ОПЕК+ за увеличаване на доставките в близките месеци, предава CNBC.

Фючърсите върху суровия петрол сорт Брент поскъпнаха с 31 цента, или 0,40%, до 78,72 долара за барел, а фючърсите върху американския суров петрол тип West Texas Intermediate (WTI) - с 41 цента, или 0,55%, до 74,48 долара за барел.

Според анкетата на Ройтерс за периода 31 май - 5 юни почти две трети от икономистите вече предвиждат намаляване на лихвените проценти в САЩ през септември. Очаква се това да стимулира икономическата активност и да увеличи търсенето на петрол.

Въпреки това пътят на Фед по отношение на лихвените проценти далеч не е предрешен, тъй като активността в сектора на услугите в САЩ, който формира по-голямата част от икономическото производство на страната, се върна към растеж през май след свиване през предходния месец. Това потенциално би могло да отслаби аргументите за облекчаване на паричната политика.

В четвъртък петролните бенчмаркове все още се насочват към седмичен спад от около 4% заради последното решение за доставките на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и нейните съюзници. В неделя групата се договори да удължи повечето от съкращенията на добива на „черно злато“ до 2025 г., но остави възможност доброволните съкращения на осем държави членки да бъдат прекратени постепенно, като се започне от октомври.

„Смятаме, че ходът на ОПЕК+ за оттегляне на 2,2 млн. барела на ден през последното тримесечие на 2024 г. ще увеличи допълнително натиска върху референтните цени“, заяви Емрил Джамил, старши анализатор в LSEG Oil Research.

Междувременно запасите от суров петрол в САЩ са нараснали с 1,2 млн. барела през седмицата до 31 май в сравнение с прогнозите на анализаторите за намаление с 2,3 млн. барела, сочат данни на Администрацията за енергийна информация на САЩ.

*Данните са актуални към 9.00 ч. българско време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:26 | 06.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още