IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Акциите на Wall Street поскъпват с рекорд на Nvidia*

Индексът на сините чипове Dow Jones се повишава с 50 пункта

17:15 | 05.06.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Alex Kent/Bloomberg
Снимка: Alex Kent/Bloomberg

Акциите на Wall Street поскъпват в сряда на фона на рекорден ръст за Nvidia, след като разочароващите данни за пазара на труда в САЩ дадоха надежда на трейдърите, че Федералният резерв може да намали лихвените проценти по-късно тази година, предаде CNBC.

Широкият показател S&P 500 нараства с 0,4%, докато технологичният измерител Nasdaq Composite напредва с 0,7%. Индексът на сините чипове Dow Jones се повишава с 50 пункта, или 0,1 на сто.

Данните на ADP сочат, че създаването на нови работни места в частния сектор на САЩ се е забавило повече от очакваното през май. Компаниите са отворили 152 хил. работни места през миналия месец, което е по-малко от отчетените 188 хил. през април и под прогнозата на Dow Jones за 175 хил. Това е и най-ниското месечно равнище от февруари насам.

Тези данни са последният признак за слабост на пазара на труда и инвеститорите се надяват той да даде на Фед достатъчно аргументи за намаляване на разходите по заемите.

По-късно в сряда се очакват и данни за новите поръчки в сферата на услугите и непроизводствения сектор. След това вниманието ще се насочи към седмичните молби за помощи при безработица в четвъртък и доклада за заетостта през май, който ще бъде публикуван в петък.

„Виждаме, че S&P 500 ще достигне 5500 пункта до края на годината на фона на намаляването на лихвените проценти от страна на Фед, стабилния ръст на печалбите и глобалната тенденция на растеж“, смята главният инвестиционен директор на UBS Global Wealth Management Солита Марчели.

По думите ѝ UBS Wealth Management очаква Фед да намали лихвите два пъти тази година, което ще осигури „здравословен тласък на акциите“.

Наред с Nvidia, акциите на други технологични компании също се отличават в началото на борсовата сесия. Тези на Hewlett Packard Enterprise поскъпват с повече от 13%, след като приходите за второто фискално тримесечие надхвърлиха прогнозите на Wall Street. Акциите на CrowdStrike скачат със 7% заради по-добри от очакваните приходи и прогнози. Акциите на още един технологичен гигант и играч в областта на изкуствения интелект, Meta Platforms, поскъпват с 2 на сто.

Ръстовете на Wall Street обаче са ограничени, тъй като някои инвеститори се притесняват, че слабите икономически данни могат да сигнализират за по-широко забавяне и да надделеят над въздействието на по-ниските разходи по заемите.

В началото на днешната борсова сесия доходността по 10-годишните американски държавни ценни книжа се понижава до 4,305%, а тази по 30-годишните - до 4,448%.

Доларовият индекс, който измерва силата на щатските пари спрямо кошница конкурентни валути, регистрира увеличение от 0,04% до 104,16 пункта.

На стоковите пазари фючърсите върху международния петролен бенчмарк Брент поскъпват с 0,48% до 77,89 долара за барел, а тези върху сорта WTI – с 0,46% до 73,59 долара за барел.

Златото поскъпва с 0,58 на сто до 2361,1 долара за тройунция.

*Данните са актуални към 16:50 ч. българско време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:15 | 05.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още