IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Спад при продажбите на машини свива приходите на ИХБ за първото тримесечие

Акциите на дружеството поскъпват с 3,5% в последната година

13:23 | 05.06.24 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: ИХБ АД
Снимка: ИХБ АД

Приходите и печалбата на консолидирана основа на „Индустриален Холдинг България“ АД (ИХБ) за първото тримесечие на годината намаляват в сравнение с първото тримесечие на 2023 г. основно заради спада на продажбите на металорежещи машини, компоненти и детайли.

Консолидираният финансов отчет на компанията за периода януари-март е публикуван на сайта ѝ заедно с междинния доклад за дейността и придружаващите ги декларации.

Приходите от дейността на дружеството към края на март възлизат на малко над 30,2 млн. лева в сравнение с 33,3 млн. лева към края на март 2023 г., като намаляват с малко под 10% на годишна база.

Намалението се определя от спада на няколко групи приходи. Приходите от производство на металорежещи машини, компоненти и детайли се свиват за периода до малко под 7,8 млн. лева от 10,5 млн. лева година по-рано, или с над 25% на годишна база.

Приходите от превоз на товари по договори за рейсов чартър намаляват с 44% до малко над 1 млн. лева от 1,8 млн. лева, а от обработка на товари – с 6% до малко над 1,9 млн. лева от малко над 2 млн. лева година по-рано.

Приходите от договори за прайм чартър отбелязват лек ръст от 8% на годишна база до над 6,6 млн. лева от 6,1 млн. лева.

Дружеството посочва в междинния си доклад за дейността, че заради глобалните икономически условия, геополитически събития, екологични регулации и нарушения във веригата на доставки се очаква негативно повлияване на индустрията. Отделно се очакват и нарушения на корабоплаването заради сушата в района на Панамския канал и наложените ограничения там.

Допълнителен риск произтича и от кризата в Червено море, която води до увеличаване на плавателните разстояния. Тарифите за превоз се очаква да варират в различните сегменти на пазара, като тенденцията при спот пазарите е за по-висока волатилност, а чартър пазарите да отслабнат в сравнение с предходните години.

Дружеството успява да понижи умерено разходите за дейността през първото тримесечие на годината до 27,4 млн. лева от 28,7 млн. лева година по-рано, или с 4,5% на годишна база. Намалението е най-вече заради промяната на валутни курсове – през изминалото тримесечие има приходи от валутни разлики, а не разходи, както през първото тримесечие на 2023 г.

Има известно намаление и на разходите за външни услуги, което идва от спада на разходите за услуги на подизпълнители почти наполовина.

При разходите за материали има 3% ръст на годишна база до 9,3 млн. лева от близо 9 млн. лева година по-рано, а при разходите за персонал – 1,5% до 8,9 млн. лева от 8,8 млн. лева.

ИХБ отчита печалба в размер на почти 3,9 млн. лева към края на март в сравнение с над 4,5 млн. лева към края на март 2023 г., или с 13% по-малко на годишна база.

Акциите на ИХБ поскъпват с 3,5% в последната година, а пазарната капитализация достига почти 170,4 млн. лева.

Свързани компании:

Индустриален Холдинг България АД(IHB)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:23 | 05.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още