IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цената на петрола е близо до 4-месечно дъно*

В САЩ запасите от суров петрол, бензин и дестилати са нараснали през миналата седмица

09:05 | 05.06.24 г.
Снимка: James MacDonald/Bloomberg
Снимка: James MacDonald/Bloomberg

Цената на петрола се задържа близо до четиримесечно дъно в сряда, като пазарите реагираха на решението на ОПЕК+ да повиши доставките по-късно тази година и на увеличаването на запасите от суров петрол и горива в САЩ, предава Ройтерс.

Фючърсите върху суровия петрол сорт Брент поскъпнаха с 4 цента до 77,56 долара за барел, а фючърсите върху американския суров петрол West Texas Intermediate (WTI) останаха без промяна на ниво от 73,25 долара за барел.

Във вторник и двата бенчмарка поевтиняха с близо един долар до най-ниските си сетълмент нива от началото на февруари, а в понеделник цената им се понижи с около 3 долара за барел.

Спадът последва новината от Организацията на страните износителки на петрол и нейните съюзници за планове за увеличаване на доставките от октомври въпреки последните признаци за отслабване на ръста на търсенето.

„Брентът остава под натиск, тъй като една част от пазара продължава да разглежда предложения от ОПЕК+ график за свиване на доброволните съкращения като задължителен ангажимент за увеличаване на доставките с 500 хил. барела на ден през четвъртото тримесечие на 2024 г., независимо от фундаменталните перспективи за петрола или настроенията в края на лятото“, заяви Хелима Крофт, ръководител на отдел „Изследване на суровините“ в RBC Capital.

Въпреки това министърът на енергетиката на Саудитска Арабия, принц Абдулазиз бин Салман, заяви, че организацията ще спре оттеглянето на съкращенията или ще ги отмени, ако търсенето не е достатъчно силно.

В САЩ запасите от суров петрол, бензин и дестилати са нараснали през миналата седмица, според източници, позоваващи се на Американския петролен институт. Данните му показват, че запасите от суров петрол са се увеличили с над 4 млн. барела през седмицата, приключила на 31 май, при прогнози на анализатори в анкета на Ройтерс за спад от 2,3 млн. барела.

Запасите от бензин са се увеличили с над 4 млн. барела, което е два пъти повече от очакваното от анализаторите увеличение. Администрацията за енергийна информация на САЩ ще публикува официалните данни за запасите по-късно днес.

*Данните са актуални към 9:00 ч. българско време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:05 | 05.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още