IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Dow Jones прибави 140 пункта във вяла сесия

Инвеститорите на Wall Street са в очакване на данните за работните места през май

23:58 | 04.06.24 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Dow Jones Industrial Average отбеляза ръст във вторник, а Wall Street се стабилизира след неравно начало на месеца, предава CNBC.

Индексът на сините чипове, в който влизат 30 компании, прибави 140,26 пункта и завърши деня на ниво от 38 711,29 пункта. Широкият измерител S&P 500 напредна с 0,15% до ниво от 5291,34 пункта. Технологичният показател Nasdaq Composite е нагоре с 0,17% до равнище от 16 857,05 пункта.

Книжата на 3M и на Caterpillar, които са част от Dow, поевтиняха с над 1% и ограничиха ръста на индекса на сините чипове. Bath & Body Worksсе представи най-слабо в S&P 500 след разочароваща прогноза за финансовото си представяне.

Вниманието на Wall Street е съсредоточено върху важните данни за новосъздадените работни места извън земеделието за май, очаквани в петък. Инвеститорите искат трудов пазар, който е достатъчно слаб, за да позволи на централната банка да намали лихвите, но и не чак толкова слаб, за да предизвиква притеснения за възможна рецесия.

„Точно в момента пазарът търси катализатор“, коментира Меган Хорнеман, главен инвестиционен директор на Verdence Capital Advisors, която управлява активи за над 3 млрд. долара. „Ще дойде момент, когато лошата новина всъщност е лоша новина“, допълва тя.

Инвеститорите бяха под влиянието и на новите данни за състоянието на трудовия пазар. Данните за заетостта на Министерството на труда показаха, че 8,059 млн. работни места са били незаети през април, най-ниското ниво от над три години насам. Прогнозата на Dow Jones беше за 8,4 млн. свободни позиции. Сега трейдърите оценяват на близо 62% вероятността за две понижения на лихвите тази година спрямо около 36% преди седмица, сочат данни на CME FedWatch Tool.

Но Хорнеман се съмнява, че е възможно Фед да понижи лихвите тази година поради упоритата инфлация, особено ценовия натиск в сектора на услугите. Тя отбелязва, че по-широкият пазар вероятно ще „остане доста предпазлив“, докато не бъдат направени още изводи от доклада за работните места.

Днешните движения на индексите се случват ден след като Dow отписа над 115 пункта в първата борсова сесия за юни. S&P 500 и Nasdaq Composite отбелязаха лек ръст в понеделник, след като слабите данни за промишленото производство натежаха върху пазарните нагласи.

На облигационните пазари доходността по 10-годишните и по 30-годишните американски държавни ценни книжа се понижи до съответно 4,33% и 4,475%.

На валутните пазари доларовият индекс, който следи представянето на щатските пари спрямо кошница от други шест основни валути, отбеляза лек ръст до ниво от 104,16 пункта. Еврото и паундът поевтиняха и се разменят на ниво от съответно 1,088 долара и 1,276 долара. Спрямо йената щатските пари се разменят на ниво от 154,83 йени за долар.

На стоковите пазари цените на петрола намаляха с над 1% във вторник и продължиха спадовете си, като изтриха по-голямата част от нарастването си за годината, след като ОПЕК+ обяви планове да повиши добива от октомври.

Фючърсите върху американския лек суров петрол WTI с доставка за юли поевтиняха с 97 цента до 73,25 долара за барел. Контрактите върху международния бенчмарк Брент с доставка за август отбелязаха спад от 84 цента до 77,52 долара за барел.

Американските фючърси върху златото се понижиха с 0,9% до 2347,4 долара за тройунция

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:58 | 04.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още