IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Поевтиняването на суровините прекъсна тридневната печеливша серия на европейските борси

Трейдърите избягват да поемат рискове в очакване на заседанието на ЕЦБ в четвъртък

20:08 | 04.06.24 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Европейските борси отбелязаха спад във вторник, тъй като намаляващите цени на суровините натежаха върху минните и енергийните компании, въпреки че предпазливостта се запази преди решението на Европейската централна банка (ЕЦБ) за лихвите по-късно тази седмица, предават Ройтерс и CNBC.

Паневропейският индекс Stoxx 600 се понижи с 0,5% и прекъсна тридневната си печеливша серия.

Лондонският бенчмарк FTSE 100 отписа 0,37% до ниво от 8232,04 пункта. Германският DAX отбеляза спад от 1,09% до равнище от 18 405,64 пункта. Френският CAC 40 се понижи с 0,75% и завърши деня на ниво от 7937,9 пункта.

Енергийният сектор поведе загубите в Европа със спад от 2,6%, като достигна над двумесечно дъно, следвайки спада на цените на петрола с над 1% поради скептицизма, че решението на ОПЕК+ ще повиши предлагането по-късно тази година на световния пазар, където търсенето вече показва признаци на отслабване.

Секторът на суровините, където са представени най-големите минни компании в Европа, се понижи с 2,3% на фона на намаляващите цени на метали като златото и медта.

Нагласите на пазарните участници са да избягват рискове, докато очакват решението на ЕЦБ в четвъртък. Очаква се централната банка да намали лихвите с 25 базисни пункта.

Но ускоряване на инфлацията в еврозоната напоследък поставя под съмнение перспективите за ново смекчаване на паричната политика тази година.

В макроикономически план броят на хората, които са без работа в Германия, е нараснал повече от очакваното през май, а инфлацията в Швейцария е останала непроменена миналия месец. Това засилва пазарните очаквания, че Швейцарската централна банка ще намали лихвите още веднъж по-късно този месец.

Wall Street също започна търговията със спад, тъй като новите данни за пазара на труда задълбочиха притесненията за нарастваща слабост на най-голямата икономика в света.

На корпоративния фронт книжата на британския петролен гигант BP поевтиняха с 3,8%, след като рейтинговата агенция S&P Global ревизира перспективите за кредитния рейтинг на компанията към понижение.

Цената на акциите на Allianz отбеляза спад от 3,3%, след като Citigroup понижи рейтинга си за германската застрахователна компания на „неутрален“ спрямо „купувай“.

Книжата на Freenet поскъпнаха с 3,6%, след като UBS повиши рейтинга си на „купувай“ спрямо „задръж“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:08 | 04.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още