IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще остане ли Nvidia любимата акция на Уолстрийт?

Да вложиш 1000 долара и да спечелиш 4 милиона, но светва ли червената лампа за шампиона на пазара на акции, коментират петима експерти в анкета на Bloomberg TV Bulgaria

23:03 | 04.06.24 г.
Снимка: EPA/RITCHIE B. TONGO
Снимка: EPA/RITCHIE B. TONGO

Докога ще продължи възходът на акциите на Nvidia - петима експерти дават отговори на този въпрос в анкета на Bloomberg TV Bulgaria. Вижте прогнозите им за компанията, която през последната година и половина стана шампион на пазара на акции и в момента е любимата акция на Уолстрийт. Ще помогне ли изкуственият интелект акциите на Nvidia да останат най-търсеният актив на пазара?

Ивайло Чаушев, главен пазарен анализатор на "Делтасток"

След последния отчет на Nvidia „Великолепната седморка“ стана „Великолепната Nvidia и не толкова „Великолепните шест“, като акциите на самата компания поскъпнаха със 115% от началото на годината, а в дните след отчета пазарната капитализация на Nvidia нарастваше с над 1 милиард долара в минута.

В момента Nvidia остава ясният печеливш в бума на изкуствения интелект, защото всеки, който иска да се включи, трябва да плати за скъпите чипове на компанията. Nvidia продължава да продава лопати, докато всички търсят злато. Що се отнася за следващото тримесечие, очаква се приходите да бъдат 28 млрд. долара, което е повече от 26-те млрд., отчетени през първото тримесечие.

Брутните маржове ще спаднат малко над 75%, като приходите ще продължат да са от H100 чиповете, а H200 ще допринесат за ръст в приходите, тъй като най-вероятно Nvidia ще започне доставките им това тримесечие.

Чиповете за автомобили са малък сегмент от приходите на Nvidia от 1 млрд. долара на годишна база, но следващите години най-вероятно ще видим двуцифрени ръстове, имайки предвид тенденциите в автомобилния сектор. Като се имат предвид и очакваните темпове на развитие, пазарът все още има много високи очаквания за компанията, като трябва да подчертаем, че това все още е любимата акция на Уолстрийт.

Прогнозите за цената на акцията са за корекция и продължаване към 1250 долара за акция или 125 за акция след дългоочаквания сплит. Това важи, ако няма големи изненади от макросредата, като засилване на инфлацията.

Климент Робев, координатор "Финансова грамотност", ЕЛАНА Трейдинг

„Nvidia в момента, като пазарна капитализация, се оценява на 2,7 трлн. долара, като по този показател изпревари компании като Meta, Amazon и Alphabet, пред нея единствено са все още Microsoft и Apple.

От гледна точка на фундамента, компанията стои много добре, тя е тази, която в най-добра степен съумява да се възползва от AI бума на пазара, като само за първото тримесечие на тази година спрямо първото на 2023 г. тя отчете ръст на приходите от 260%.

Въпросът е, че на финансовите пазари има разлика между сантимент и фундамент. Компанията поскъпна над десет пъти за година и половина, което обикновено винаги е червена лампа на пазара.

Консенсусът на анализаторите като цяло е за оценка на компанията от 1200 долара за акция, като към текущия момент акцията се котира на пазара за около 1100 долара, което означава, че те все още са оптимистично настроени. Високите цени на акциите също така наложиха компанията да предприеме сплит на техните ценни книжа в съотношение 10 към 1, което ще се случи на 10 юни и това ще доведе до цена на акциите около 100 долара, което ще ги направи по-достъпни за всички инвеститори спрямо настоящата цена.

Налице са няколко сигнални лампи, че нещата няма да са толкова розови занапред.

Първата е, че мениджмънтът на компанията вече не купува акции, а започна да продава ценни книжа. Това е тенденция, която наблюдаваме последните месеци. Ако погледнете графиката на компанията, тя е с много стръмен наклон в посока нагоре. Дори и на по-дългосрочна графика. Техническите индикатори също отчитат свръхкупено състояние, което дава индикация, че този силен възходящ импулс по-скоро ще се успокои в идните тримесечия.“

Николай Ваньов, управляващ директор на MK Brokers

"Nvidia в момента се явява не само компания с голям потенциал за растеж покрай целия бум на AI индустрията, а и един тип съд за хеджиране на рисковете от нея. Редица хора са склонни да изместват портфейлите си, да продават компании, които могат пряко или косвено да бъдат засегнати от бума на изкуствения интелект и да инвестират в акции на Nvidia, тъй като компанията се явява хедж срещу ефектите, които изкуственият интелект би имал и вече има върху отделни индустрии.

Интересното е, че Nvidia не е пряко свързана с изработването на изкуствен интелект, те не произвеждат софтуер, свързан с AI, а те произвеждат цялата изчислителна база, която дава на изкуствения интелект да се движи напред. При тях рискът от успех или неуспех на даден проект е доста малък, рискът от монетизация на AI е много по-малък, отколкото при самите производители на софтуер за изкуствен интелект.

Компанията има своя потенциал за бъдещ растеж. От началото на годината акциите на Nvidia са нараснали с над 130%, така че всеки такъв експоненциален ръст трябва да води инвеститорите до възможността за надценяване на акциите, но до момента компанията се представя добре чисто финансово и перспективите пред нея като обем на продажбите и перспективите към акциите и този вид хеджиране на риска от AI остават положителни."

Мненията на всички есперти може да прочетете в сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

Nvidia не показва никакви признаци на забавяне

От нишов доставчик на чипове за индустрията за видеоигри Nvidia се трансформира в най-големия доставчик на авангардни ускорители, които захранват приложения с изкуствен интелект.

Уолстрийт имаше големи очаквания за актуализацията на печалбата на компанията през май и Nvidia представи още един набор от удивителни резултати – със силно представяне, възходяща прогноза за продажбите, 150% увеличение на тримесечния ѝ дивидент и разделяне на акциите 10 към 1.

Ако бяхте инвестирали 1000 долара, когато Nvidia излезе на борсата през януари 1999 г., вашата инвестиция щеше да възлиза на около 4 млн. долара. Сред компаниите, оценени на повече от 1 милиард долара, нейните акции имат една от най-силните възвръщаемости.

Приходите на Nvidia се утроиха до 26 млрд. долара през първото фискално тримесечие – повече от това, което почти три четвърти от компаниите в S&P 500, включително McDonald’s, Mastercard и Charles Schwab, добавиха през последната година.

Очакванията са, че скоро Nvidia може да се устреми към мястото на най-скъпа компания в света. В момента тя е основен обект на интерес от инвеститорите.

Материалът не е повод за вземане на инвестиционно решение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:33 | 05.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още