IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще се отрази ли дългосрочно напрежението между страните от ОПЕК+ върху цената на петрола

Няма да видим спадове под 60 долара за барел, прогнозира финансовият анализатор Николай Шуманов

16:36 | 04.06.24 г.

Има търкания между страните членки в ОПЕК+ и доказателство са цените на петрола под 80 долара за барел, които последваха срещата на страните производителки от картела. Този коментар в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria направи финансовият анализатор Николай Шуманов.

"Решението на ОПЕК+ за постепенно връщане на барели на пазара от октомври за една година показва, че има търкания между членовете на групата, като някои ключови производители искат по-високо производство и по-голям пазарен дял. Високите цени на петрола в някаква степен подпомагаха и шистовите производители в САЩ, които заедно с други извън картела успяваха да се наместят в празнината, оставена от съкращенията на ОПЕК+", обясни той.

Шуманов напомни, че Казахстан и ОАЕ открито изявяват желанието си за производство на повече петрол, но изрази съмнение, че ще спазят текущите квоти. "Много по-рано ще вдигнат производството и ще надминат това, което са обещали. Същото важи и за Иран. Тези страни имат големи дефицити и им трябва пазарен дял", обясни експертът.

Според него високата цена до момента подпомагаше справянето с тези дефицити, но сега създава други проблеми като увеличава инфлацията с по-високи цени на суровините.

„На всяка една среща се вижда, че "картелът се държи на косъм", но общите интереси все още държат страните заедно“, определи ситуацията на пазара Николай Шуманов и добави, че интересите на всяка една страна поотделно пречи на този картел да бъде стабилен.

Той напомни, че целта на Русия и Саудитска Арабия беше 100 долара за барел сорт Брент заради големите им бюджетни дефицити. Той обаче очаква цената да се движи между 70 и 80 долара на фона на прогнозите за по-слабо търсене от Китай.

По думите му няма да видим дългосрочни спадове под 60 долара за барел. Шуманов обаче допусна, че може да има краткосрочни спадове под 70 долара след решенията за лихвите в ЕС и Канада тази седмица. Той прогнозира, че до края на годината цената няма да е по-висока от 80 долара за барел.

Какви сигнали даде срещата на ОПЕК+ на инвеститорите? Успяват ли страни като Ангола да постигнат плановете си за продажба на петрол? Какво може да се случи, ако Венецуела върне по-големи обеми на пазара може да разберете, ако гледате видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:30 | 04.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още