IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

WSJ: Roaring Kitty може да бъде изключен от платформата, където търгува

E*Trade обмисля подобна стъпка заради съмнения за манипулация

09:42 | 04.06.24 г.
Снимка: Scott Olson/Getty Images
Снимка: Scott Olson/Getty Images

E*Trade обмисля да заяви на лидера в меме акциите Кийт Гил, че вече не може да използва платформата ѝ за търговия след нарастващи опасения за потенциално манипулиране на акциите около последните му покупки на опции на GameStop, съобщава Wall Street Journal, позовавайки се на запознати източници. Гил е по-известен с прякорите си Roaring Kitty и DeepF—Value.

Малко преди Гил отново да предизвика мания по меме акциите през май, той е купил голям обем опции на GameStop от E*Trade, казват източниците. Тази седмица Гил публикува снимки на профила си в E*Trade, които показват, че притежава акции на GameStop, чиято стойност в момента възлиза на 140 млн. долара, и нова серия опции, които ще изтекат по-късно този месец. Общата му печалба от позициите възлиза на 85,5 млн. долара, публикува той късно в понеделник, показвайки, че профилът му все още работи.

Акциите на GameStop отново поскъпнаха след публикациите му, показвайки силата на Гил като инфлуенсър. Книжата на GameStop, чиято цена се вдигна с 21% в понеделник, са поскъпнали с над 60%, откакто той отново се появи.

В E*Trade и собственика ѝ Morgan Stanley тази сила предизвиква опасения, че може да надуе цени за собствена изгода. Дебатът включва дали действията му представляват манипулиране на пазара и дали компанията е готова да поема риска да привлече вниманието на меме армията му, премахвайки го от платформата, посочват запознати източници.

Засега не е взето решение и компанията може да реши да не предприема действия.

Отделно от това подразделение по ценните книжа в Масачузетс проучва дейността на Гил, заяви говорителка в понеделник. Гил не е бил достигнат веднага за коментар.

Комисията по ценните книжа и борсите (SEC) също проучва търговията с кол опции на GameStop по времето около публикациите на Гил в социалните медии, твърдят източници. Търговията с опции е предизвикала вътрешен дебат в SEC дали може да бъде сметната за манипулация, казва един от тях. WSJ не е успяла да уточни дали SEC проучва конкретно Гил.

Roaring Kitty, който описва себе си инвеститор в компании с дълбока стойност пред WSJ, се превърна в лицето на една от най-големите мании за търговия с ценни книжа, предизвикани от инерция, като много хора се насочват към GameStop, без да обръщат внимание на основите на бизнеса на компанията.

Днес милиони хора следват Гил в социалните мрежи. Последователите му в Х са се увеличили до над 1 млн. души. Той обаче не е просто аматьор инвеститор. Притежава няколко лиценза в сектора на ценните книжа и преди това е бил регистриран брокер в звено на Massachusetts Mutual Life Insurance.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:42 | 04.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още