IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът поевтинява заради опасения, че предлагането ще нарасне*

Фючърсите върху суровия петрол сорт Брент поевтиняха с 49 цента до 77,87 долара за барел

09:11 | 04.06.24 г.
Снимка: James MacDonald/Bloomberg
Снимка: James MacDonald/Bloomberg

Цената на петрола се понижи във вторник, продължавайки тенденцията от предходната сесия, когато цените паднаха до най-ниското си ниво от четири месеца. Причината е, че инвеститорите се притесняват от нарастването на предлагането по-късно през годината на фона на предпазливите прогнози за търсенето от страна на основния потребител САЩ, предава Ройтерс.

Фючърсите върху суровия петрол сорт Брент поевтиняха с 49 цента, или 0,63%, до 77,87 долара за барел. В понеделник Брентът затвори под 80 долара за първи път от 7 февруари насам, след като цената му спадна с повече от 3%.

Фючърсите върху американския суров петрол West Texas Intermediate (WTI) поевтиняха с 51 цента, или 0,51%, до 73,71 долара за барел. В първия ден от седмицата той също се установи близо до четиримесечно дъно, след като цената му се понижи с 3,6 на сто.

В неделя Организацията на страните износителки на петрол и съюзниците ѝ, водени от Русия, известни заедно като ОПЕК+, се споразумяха да удължат съкращенията на добива на петрол до 2025 г., но оставиха възможност за доброволни съкращения от осем страни членки, които постепенно да бъдат прекратявани от октомври нататък.

Производствената активност в САЩ се забави за втори пореден месец през май, а разходите за строителство неочаквано спаднаха за втори месец през април заради спад в нежилищната дейност. И двете тенденции биха могли да се отразят в по-слабо търсене на петрол и горива, смятат анализаторите.

Признаците за отслабване на растежа на търсенето натежаха върху цените на „черното злато“ през последните месеци, като във фокуса на вниманието бяха данните за потреблението на горива в САЩ. По данни на GasBuddy средната цена на бензина в САЩ се е понижила с 5,8 цента за галон (3,8 л) до 3,50 щатски долара за галон в понеделник.

Според някои анализатори опасенията за тези макроикономически фактори от страна на най-големия потребител на петрол в света вероятно ще продължат да стимулират цените в краткосрочен план.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:11 | 04.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още