IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Притесненията за икономиката донесоха спад на Dow в началото на юни

Другите два основни индекса все пак успяха да излуват на зелено

23:30 | 03.06.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Alex Kent/Bloomberg L.P.
Снимка: Alex Kent/Bloomberg L.P.

Dow Jones Industrial Average започна борсовата търговия за месеца със спад, след като слабите данни за производството в САЩ породиха опасения за силата на икономиката, пише CNBC. Банки, промишлени предприятия и други акции, зависими от икономическия растеж, помогнаха за отстъпването на червена територия.

Индексът на сините чипове се раздели  със 115,19 пункта, или 0,30%, приключвайки деня на ниво от 38 571,03 пункта. Широкият индекс S&P 500 обаче успя да се изкачи с 0,11% до 5283,40 пункта. Технологичният Nasdaq Composite прибави 0,56% до 16 828,67 пункта.

Цикличните акции, чието представяне е тясно свързано с икономическия растеж, като енергийните и индустриалните компании, помогнаха за спада. По-рано производственият сектор в САЩ показа признаци на забавяне. Производственият индекс ISM за май е достигнал 48,7 пункта, което пък доведе до понижаване на доходността по годишните държавни ценни книжа и отслабване на долара. Резултат под 50 пункта е индикация за контракция.

В понеделник Nvidia прибави близо 5% към стойността на книжата си, след като представи нови чипове с изкуствен интелект – знак, че планира да остане на този изключително конкурентен пазар. Хардуерният производител твърди, че ще подобява архитектурата на AI полупроводниците си всяка година.

Май беше силен за Wall Street. И трите основни индекса записаха шестиq си пореден месец на зелено. Nasdaq се повиши с 6,9% през май – най-добрият му месец от ноември 2023 г.

Въпреки това ралито изглежда губеше инерция в края на месеца. И трите индекса приключиха май с повече от 1% под редкордните си връхове, въпреки че Dow прибави над 500 пункта в петък. Миналата седмица Nasdaq отстъпи с 1,1%, след като акциите на компаниите за чипове не се представиха толкова добре на борсата.

Първата седмица на юни ще бъде белязана от още икономически данни. Инвеститорите очакват данни за възнагражденията в сряда, последвани от доклада за работните места в петък. Инвеститорите изглежда искат забавяне на икономиката, което да даде на Федералния резерв на САЩ зелена светлина да намали лихвените проценти. Но данните, които не показват съществено забавяне, биха породили страхове от рецесия.

Технически проблем на Нюйоркската фондова борса засегна котировките на няколко акции по-рано днес, но в средата на деня търговията се върна към обичайното си състояние.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:30 | 03.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още