IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските борси се оцветиха в зелено в очакване на решението на ЕЦБ

Индексите на Стария континент започнаха месеца с ръстове, поведени от строителния сектор

19:37 | 03.06.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Alex Kraus/Bloomberg
Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Европейските борси започнаха месеца с повишения, удължавайки ралито от миналата седмица, докато инвеститорите очакват новото решение на Европейската централна банка за лихвените проценти по-късно тази седмица, пише CNBC.

Паневропейският индекс Stoxx 600 записа 0,65% ръст до 13:50 ч. местно време в Лондон, като всички основни борси и почти всички сектори излязоха на зелено. Акциите на компаниите в строителния сектор поведоха ръстовете с 1,74%, докато здравният сектор отстъпи с 0,55%.

Европейски борси. Таблица: CNBC Европейски борси. Таблица: CNBC

Цената на акциите на британската фармацевтична компания GSK се понижи до дъното на европейския индекс на сините чипове, потъвайки с 9,2%, преди да се възстанови леко след новината, че компанията ще бъде изправена пред съдебен процес по обвинения, че нейното лекарство против киселини Zantac причинява рак.

От друга страна, британският търговец на дребно JD Sports прибави 7,5%, възстановявайки се от пониженията в петък, когато отчете спад на приходите си от продажби във Великобритания за първото тримесечие.

ЕЦБ до голяма степен се очаква да намали лихвените проценти за първи път от 2019 г. насам по време на срещата си в четвъртък. Това е забележително, тъй като би означавало, че централната банка ще действа преди Федералния резерв на САЩ, който обичайно има тенденцията да води пътя на паричната политика.

Въпреки това инвеститорите ще наблюдават внимателно, за да видят дали малко по-високата от очакваното инфлация в еврозоната, данни за която излязоха в петък, ще промени действията на банката напред.

Турската инфлация се е ускорила до 75,5% годишно през май, обяви Турският статистически институт в понеделник. Най-голямото увеличение на потребителските цени на годишна база е в сферата на образованието, жилищата и ресторантите, показват данните.

Производствената активност в еврозоната се е повишила до 14-месечен връх през май, показва индексът на мениджърите по покупките HCOB. Активността в Испания е нараснала с най-бързия си темп от над две години, докато Франция и Германия показват признаци на възстановяване, но остават под прага на растеж с 50 пункта, показват данните.

По време на днешната сесия не бяха обявени големи корпоративни отчети. Междувременно инвеститорите следят внимателно цените на петрола, които се повишиха, след като ОПЕК+ в неделя реши да удължи съкращенията на добива до 2025 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:37 | 03.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още