IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цената на петрола остава стабилна след новото решение на ОПЕК+ около квотите*

Групата удължи намаленията от 3,66 млн. барела дневно с една година

08:51 | 03.06.24 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Цените на петрола се променят слабо в понеделник след решението на ОПЕК+ да удължи съкращенията на добива на „черно злато“ до 2025 г., предаде Ройтерс.

Фючърсите върху сорта Брент с доставка през август поевтиняват с 4 цента, или 0,05%, до 81,07 долара за барел. Фючърсите върху американския суров петрол West Texas Intermediate (WTI) с доставка през юли се понижават с 1 цент, или 0,01%, до 76,98 долара, след като по-рано спаднаха до 76,39 долара.

Брентът се понижи с 0,6%, а WTI отбеляза загуба от 1% през миналата седмица.

Организацията на страните износителки на петрол и съюзниците ѝ (ОПЕК) в момента намаляват добива на „черно злато“ с общо 5,86 млн. барела на ден, което се равнява на около 5,7% от световното търсене. Това включва съкращения от 3,66 млн. барела дневно, които трябваше да изтекат в края на 2024 г., и доброволни съкращения от осем страни членки в размер на 2,2 млн. барела дневно, които ще бъдат в сила до края на този месец.

На заседанието си в неделя групата постигна споразумение да удължи съкращенията от 3,66 млн. барела дневно с една година до края на 2025 г. Организацията също така ще удължи съкращенията от 2,2 млн. барела дневно с три месеца до края на септември 2024 г., преди да ги прекрати постепенно в рамките на една година от октомври 2024 г. до септември 2025 г.

„Като цяло смятам, че решението е по-скоро негативно, тъй като пазарът не очакваше ОПЕК+ да започне да прекратява съкращенията през четвъртото тримесечие“, коментира Вандана Хари, основател на компанията на анализи за петролния пазар Vanda Insights.

Анализаторите на Goldman Sachs споделиха същото мнение.

В Близкия изток посредниците в конфликта в ивицата Газа призоваха Израел и „Хамас“ да финализират споразумението за прекратяване на огъня и освобождаване на заложниците, очертано от президента на САЩ Джо Байдън, въпреки че Израел заяви, че няма да има официален край на войната, докато „Хамас“ запазва властта си. Израел заяви, че оценява алтернатива на управлението на подкрепяната от Иран групировка.

Съветник на министър-председателя Бенямин Нетаняху заяви, че израелската страна е приела рамковото споразумение за прекратяване на войната в Газа, въпреки че според него то има недостатъци и се нуждае от още много работа.

*Данните са актуални към 8.00 ч. българско време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:17 | 03.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още