IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

След промяната в скоростта: Неуспешните сетълменти на Wall Street се увеличават

Това е своевременно напомняне за оставащите предизвикателства след преминаването към по-бърза система на търговия

13:55 | 01.06.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Процентът на неуспешни трансакции с ценни книжа в САЩ се повиши в четвъртък - своевременно напомняне за оставащите предизвикателства след преминаването на Wall Street към по-бърза система на търговия, съобщава Bloomberg.

Данните, публикувани по-рано в петък от Depository Trust & Clearing Corp. (DTCC) – първите фокусирани основно върху сделките, извършени при ускорения режим на работа - показаха умерено увеличение на неуспешните сетълменти до над средните нива. Цифрите, публикувани ден по-рано, които представляват комбинация от трансакции, използващи старата и новата система, не показват увеличение на процента на провалените сделки.

От тази седмица сетълментът на търговията с акции в Ню Йорк започна да се извършва по-бързо, в рамките само на ден, намалявайки наполовина досегашното време. Сега пазарът е изправен пред друг голям тест на системата, известна като T+1: ребалансирането на индексите на MSCI Inc.

Инвестиционните инструменти у дома и в чужбина, които следват индексите, разместиха притежанията си в петък, като не са докладвани значителни проблеми. Ликвидността на валутните пазари беше стабилна.

„Историческото преобразуване от T+2 в T+1 досега премина гладко“, коментира председателят на Комисията по ценни книжа и борси (SEC) Гари Генслър в петъчно изявление. „Оставаме в близък контакт с клиринговите къщи и други участници на пазара, докато продължаваме да наблюдаваме прехода преди увеличенията на обемите на търговия“ очаквани в петък.

В отделно изявление през същия ден от секторните организации Институт за инвестиционни компании, Асоциацията на индустрията за ценни книжа и финансовите пазари и DTCC заявиха, че ранните сигнали след началото на T+1 са положителни. Групата каза, че ще „работи в тясно сътрудничество с фирми и ключови заинтересовани страни през следващите седмици, за да наблюдава и адресира всички проблеми, които могат да възникнат“.

Процентът на неуспешни сделки в четвъртък в рамките на системата за непрекъснат нетен сетълмент на DTCC се повиши до 2,71% от 1,90% ден по-рано. Това е по-високо от средното за май от 2,01% за T+2 сетълменти.

Ставката за т. нар. партнирани сделки, обработени извън CNS, се покачи до 3,51% от 2,92% ден по-рано, посочват от DTCC. Средната стойност на T+2 за май е 3,24%.

Въпреки покачването, Wall Street имаше причина да подходи към ребалансирането на индексите на MSCI с известна увереност. Януарско проучване на изследователската фирма ValueExchange показа, че участниците на пазара очакват процентът на неуспех да се увеличи до 4,1%, което означава, че настоящите цифри все пак са по-добри от очакваното.

Последните данни на DTCC също показаха, че процентът на потвърждаване на търговията в четвъртък - задължителна стъпка преди сетълмент - се е повишил до 94,66% от 94,55% ден по-рано. Това е доста над целта от 90%, определена от DTCC, за да се гарантира запазване на ефективността на пазара.

„Изненадващо върви много по-добре от очакванията“, каза Стефан Риц, управляващ директор в консултантската компания Capco. „Нивото на тестване и готовност е доста впечатляващо в цялата индустрия“, допълни той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:55 | 01.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още