IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Обявените обратни изкупувания на Wall Street удариха 201 млрд. долара – рекорд за май

Общата сума представлява ръст от над 41% спрямо същия период година по-рано и е петият по големина обем в историята

10:18 | 01.06.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Корпоративна Америка е съобщила през май за планове да изкупи обратно свои акции за 201 млрд. долара, най-много за месеца изобщо. Това показват данни на Birinyi Associates, цитирани от Bloomberg.

Общата сума представлява ръст от над 41% спрямо същия период година по-рано и е петият по големина обем в историята за който и да е било месец.

Ангажиментът на компаниите към обратно изкупуване на акции може да се окаже попътен вятър за търговията с ценни книжа, която отслабна от март насам на фона на засилената несигурност за темпа на парично облекчение в САЩ, геополитическото напрежение и упоритата инфлация. Това също така е и вот на доверие от страна на ръководствата, че ще има достатъчно пари за покупките.

Това е „ясен знак, че корпоративна Америка се чувства удобно със способността си да генерира поток си от средства“, коментира Джеф Рубин, директор на звеното за проучвания на Birinyi Associates.

Обявени обратни изкупувания от американски компании по месеци. Графика: Bloomberg LP Обявени обратни изкупувания от американски компании по месеци. Графика: Bloomberg LP

Apple отговаря за над половината от общата месечна сума за изкупуване, след като обяви, че ще придобие обратно акции за 110 млрд. долара. В същото време периодът януари-май 2024 г. бе втория по-големина на обявените изкупувания за какъвто и да е било петмесечен период. Също така общият брой на компаниите, които обявиха планове тази година, е вторият по големина в историята.

Ръстът на заявените корпоративни изкупувания съвпада и с увеличение на изпълнените обратни придобивания. През първото тримесечие на годината компаниите в индекса S&P 500 са изкупили обратно свои акции за над 202 млрд. долара – най-много от третото тримесечие на 2022 г., котано бенчмаркът отчете двуцифрено понижение.

S&P 500 завърши май с ръст от 11% от началото на годината.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:45 | 01.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още